Cégvilág

Építkezés helyett felújítás – Eljött a "csináld magad" kora

Felmérések szerint, míg az új építkezések számában visszaesés várható jövőre is, addig a felújítások száma folyamatosan nő. Azok közül ugyanis, akik korábban újlakás-vásárlásban gondolkodtak, a gazdasági folyamatokat látva egyre többen inkább egy mindenre kiterjedő felújításba fektetik megspórolt pénzüket.

Azaz nem csupán a lakás kifestése számukra a cél, hanem annak teljes, vagy részben teljes korszerűsítése, olyan beruházások elvégzése, amellyel például energiát takaríthat meg a jövőben, legyen szó szigetelésről, vagy alternatív energia felhasználásról.

"Szemben az új építések visszaesésével, idén, és jövőre 5 százalékkal bővülhet a felújítások aránya a lakóingatlan-szektorban Magyarországon. – idézte a varsói Euroconstruct konferencián előadott adatokat Tibor Dávid, a Masterplastnak, a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőanyag gyártójának vezérigazgatója. – A folyamatot a kereskedők visszajelzései alapján mi is érzékeljük, és igyekszünk is elősegíteni – többek között az élőmunka költségek lefaragásával."

Mivel egy ingatlan korszerűsítése igen sok pénzt emészthet fel, és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem mindenki fordíthatja mesteremberre megmaradt pénzét, a lakástulajdonosok sok esetben maguk végzik el azokat a korszerűsítéseket, amelyekre képesek. A forgalmazók, vagy szolgáltatók ezt a piaci rést kihasználva akár növelhetik is piaci részesedésüket. A termékfejlesztések egy jelentős része ennek megfelelően az építőipari gyártócégek esetében is a "csináld magad" szellemében valósul meg. "Korábban például ránk sem volt jellemző, hogy egy homlokzati hőszigetelő rendszert kifejezetten ügyes kezű laikusok számára fejlesszünk, ám ennek is eljött az ideje."– ad egy példát Tibor Dávid.

Ráadásul ilyenkor a megtakarítás kettős. Az élőmunka költség azonnal, a szigetelés felhelyezésével az energiaköltségek megtakarítása a következő télen biztosan megmutatkozik. A háztartások életében ugyanis az egyik legkomolyabb költségteher az energia. Nem meglepő, hogy a korszerűsítések is főként az energiára fordított kiadások mérséklését célozzák, ami elsősorban a homlokzati szigetelések korszerűsítésével valósíthatók meg.

szigetel felújítás hőszigetel építkezés csináld magad Masterplast homlokzat
Kapcsolódó cikkek