Cégvilág

Kár volt ennyire bízni Drakulában

Nem sikerült érdemben javítani Románia turisztikai vonzerejét a Drakula-kultusz folyamatos középpontba helyezésével. A rejtélyes történelmi alak nevéhez kapcsolódó élményparkok megépítését célzó nagyprojektek kivitelezése egytől egyig elmaradt, ahogy a remélt turistaözön is. Pedig a románok mindent megtesznek annak érdekében, hogy kellően kihasználják a Vlad Tepes körüli legendákban rejlő vonzerőt.
Korántsem aratnak például osztatlan sikert a nyugati turisták körében a sokuk szerint meglehetősen ízléstelen Drakula-partik a Brassó megyei Törcsvár (románul Bran) várában.

A kétes színvonal mellett van egy másik szépséghibája is a produkciónak: nem felel meg a románok állításának, hogy Törcsvár a vérszomjas gróf tulajdona volt. A Vlad Tepes szülővárosának számító Segesvár (Sighisoara) melletti fennsíkon a Greenpeace, Károly walesi herceg és az UNESCO akadályozta meg néhány éve, hogy egy értékes őstölgyes helyére építsenek élményparkot. A Brassó megyei elöljárók terve, hogy a közeli Barcarozsnyóba (Rasnov) építsenek egy hasonló létesítményt, szintén süllyesztőbe került. A kudarcok után Elena Udrea turisztikai miniszter jelezte: nincs elképzelése a Drakula márka kiaknázásával kapcsolatban.

A románok a Párizs melletti Disneyland példájából kiindulva építették volna meg az élményparkot. A gond csak az, hogy a franciaországi létesítmény az amúgy is ott lévő turistatömegeket vonzza el más célpontoktól, Romániában viszont egyelőre nincs mit „átirányítani”. Die Presse, Siebenbürgische Zeitung

Német kapcsolat

Turisztikai együttműködést tervez Brassó megye és Nürnberg. Az elképzelés szerint azért vennék igénybe a német partner segítségét, hogy így serkentsék az erdélyi szász műemlékek iránti külföldi érdeklődést.


Románia UNESCO Greenpeace turizmus Drakula
Kapcsolódó cikkek