Cégvilág

Küzd a hazai nyomdaipar - Tízszeres a kínai konkurencia

Közel másfél évtized alatt tízszeresére ugrott a Kínából az Unióba irányuló nyomdaipari import, ezért az Európai Bizottság idén elfogadott ágazati akciótervében többek között a kínai áruk alaposabb ellenőrzését is előirányozza.

A magyar nyomdák a kínaitól eltérő szegmensekben hódítanak: az IPG Hungary például Hollandiában és Németországban most nyitotta meg képviseleteit.  Az európai nyomdaiparban mintegy 132 000 cég és 850 000 munkavállaló dolgozik, és együtt mintegy 105 milliárd euró forgalmat bonyolítanak.

Húsz európai ország 22 nemzeti nyomdaipari szövetségének szervezete, az Integraf az Európai Bizottság korábbi tanulmánya alapján elkészítette az ágazat jövőjét érintő fő stratégiai alapvetéseket és a konkrét teendőket felsoroló akciótervet. Felhívja például a figyelmet az elmúlt periódus folyamatosan emelkedő kínai behozatalára és a minőségi problémák miatt az európai előírások szigorúbb számonkérését szorgalmazza.

Tavaly a magyarországi ágazat összesen 94.112.000 euró értékben exportált nyomdai termékeket az Unióba, ami az európai forgalom 0,09 százaléka, vagyis az egy ezreléket sem éri el. A hazai nyomdák számára tehát van tér a bővülésre, és ebben a kínai behozatal növekedése nem jelent akadályt: utóbbi elsősorban nyomatlan papírból, könyvekből és brosúrákból áll, a földrajzi közelség pedig a rövid határidős munkáknál a magyaroknak kedvez.

Az IPG Hungary idén februárban elindított 6 000 négyzetméter alapterületű, elsősorban kereskedelmi brosúrákat, kiadványokat és minőségi magazinokat előállító nyomdája például októbertől német és holland képviseletekkel erősíti exportpozícióját.  „Az ágazat Európában is problémákkal küzd, és átalakulások elé néz.

Ennek az átalakulásnak a nyertesei lehetnek a magas minőséget előállító, de megfizethető áron dolgozó magyar nyomdák, ezért erősítünk ezen a területen.” – fogalmazott Lakatos Viktor, az Infopress Group Hungary Zrt. kereskedelmi igazgatója a külföldi képviseletek hivatalos megnyitásakor, majd hozzátette: - „A magyar nyomdák hajlamosak csak a helyi piacra koncentrálni, pedig a nyolcvanas években például a Kossuth nyomdában húzóágazat volt az Ezeket a régi sikereket szeretnénk most feleleveníteni.”

IPG Hungary nyomdaipar nyomda nyomdák Integraf
Kapcsolódó cikkek