Cégvilág

Leépítés jöhet több magyar üzemben a régi izzók betiltása miatt

Nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák gyártását a General Electric (GE) legnagyobb magyar üzemében, Nagykanizsán - közölte a Napi Gazdasággal Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A hagyományos izzólámpák gyártásának megszüntetése nemcsak a nagykanizsai, hanem a GE zalaegerszegi üzemét is érinti. A két telephelyről ez év elején már több mint 300 dolgozót küldtek el.

Ugyancsak kétséges a sorsa a szintén veszteséges autólámpa-gyártásnak, ami a nagykanizsai, a budapesti és a kisvárdai üzemben zajlik, míg gazdaságtalan működése miatt veszélybe kerülhet a váci fényforrásgyártó bázis is.

A Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete és a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete demonstrációt tart csütörtökön azokban a városokban, ahol GE Hungary Kft. Lighting gyár található. 

A szakszervezetek célja a demonstrációval a magyarországi fényforrásipar, illetve munkahelyeinek megtartása.

A szakszervezetek korábbi közlése szerint a magyarországi fényforrásgyártás feltételezett teljes megszűnésében szerepe lehet az szeptember 1-jén hatályba lépett rendeletének, amely a hagyományos izzók forgalomba hozatalát fokozatosan megtiltja. A változó piaci körülmények ismeretében, illetve tudomást szerezve arról, hogy a GE felülvizsgálja fényforrás-üzletágát, a GE Hungary Zrt. szakszervezetei attól félnek, hogy az amerikai világcég esetleg a teljes magyarországi fényforrásgyártást megszünteti.

A multinacionális vállalat az MTI-hez júliusban eljutatott közleményében elismerte, hogy a globális fényforrás iparág gyökeres átalakuláson megy át, aminek eredményeként a csoport az egész világon "valóban felülvizsgálja az üzletág működését, az egyes egységek méretét és tevékenységi körét, ... és az igényekhez alakítja a gyártási kapacitást".

GE hagyományos izzó szakszervezet demonstráció Tungsram
Kapcsolódó cikkek