Cégvilág

Magyar csodaanyag – Használni nem lehet, de harcolnak érte

Forradalmi új magyar találmány, vagy svindli? Az év elején külföldön is nagy feltűnést keltő magyar Vekla-Habiten építőanyagot még nem gyártják, de tulajdonjogáért máris ádáz csatát vív a feltaláló és az eddig százmilliókat hiába költő befektető. Kérdés, érdemes-e egyáltalán harcolniuk, hiszen az anyag még nem kapta meg a felhasználásához szükséges ÉMI-engedélyt, és szabadalmi elismerése is várat magára – írja a Népszabadság.

Kiváltja a fát, a betont, a téglát. Alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, kiváló hő- és hangszigetelő. A forradalmian új építőanyag felhasználásával készülő otthonok beruházási költsége, illetve energiaigénye 30 százalékkal kevesebb a téglaházénál. Ráadásul a lakók komfortérzete is nő. Akár házilagosan is kivitelezhető és könnyen mozgatható. A Vekla-Habiten termékbemutatója szerint az építési rendszer univerzális, unikális és környezetbarát.

Nagyon meggyőző volt. Miközben a szomszédos pavilonokban alig-alig akadt látogató, nálunk forrt a levegő. Egymást váltották a különféle multicégek képviselői, mindenki minket akart. Hatalmas számok röpködtek. Minden gyanakvásom elpárolgott - emlékezik vissza a kiállításra id. Kuremszki Csaba, aki 2008-ban egy nyíregyházi bevásárlóközpont építkezésén találkozott Bilinszky Ferenccel. Bilinszky remek befektetési lehetőséget ajánlott neki: világraszóló találmány, amit alig nyolcvanmillió forintból piacra lehet dobni. Dőlni fog a pénz. A feltalálóval, Veres Klárával való találkozás meggyőzte őt: nagy üzlet van a láthatáron. 2008 szeptemberében néhány tízmilliós törzstőkével közös társaságot alapítottak Vekla-5 Zrt. néven. A cég tulajdonosai Bilinszky Ferenc és Kuremszki fia, ifj. Kuremszki Csaba lett 50-50 százalékos részesedéssel - számol be a Népszabadság.

Az aláírás után rögtön átadtak Kuremszkinek egy pénzügyi tervezetet a minimálprogramról. Ez - a feltaláló családjának tulajdonában lévő - a kartali ingatlan iroda-üzem-laboratóriummá való átépítésének, berendezésének, a géppark felszerelésének, a majdani dolgozók munkaruhájának, bérének, a nyersanyagvásárlásnak, valamint az anyag forgalomba hozatalához szükséges ÉMI-engedélyeztetés költségeit tartalmazta - összesen 94,4 millió forint értékben. Veres Klára erről mit sem tud. - A Vekla-5 Zrt.-nek én sem tagja, sem tisztségviselője nem vagyok, így költségvetést sem készíthettem a cégnek - hangsúlyozza. - Kuremszki Csabától nem én kaptam a pénzt, hanem a cég, így saját érdekük és feladatuk lett volna a pénz felhasználásának ellenőrzése - mondja a feltaláló.

A tervvel ellentétben mindenesetre nem üzemet építettek, hanem világkiállításra utaztak Münchenbe. Negyvenmillió forintot költöttek a 21 fős stábra, ebből hétmilliót csak ruhára - állítja Kuremszki. A hatalmas érdeklődés azonban elaltatta a kockázat ízét nemzetközi pókerjátékosként nagyon is jól ismerő idősebb Kuremszki gyanakvását. Az sem ingatta meg hitében, hogy idén áprilisban Veres Klára megkérte: vegye meg a találmány tulajdonjogát 1,2 milliárd forintért a közös cégtől. Az új szerződésben végül Veres Klára 33 százalékot kért a találmány hasznosításából származó nettó árbevételből, Bilinszky és ifjabb Kuremszki ugyanennyit kapott volna.

Két hónappal később Veres Klára újabb közös vállalkozást hozott létre ifj. Kuremszki Csabával Habiten-Vekla Kft. néven. A cégbe bevitték a találmány örökös használati jogát is. Az új cég létrehozásának szükségességét a Vekla-5 Zrt. pénzügyi ellehetetlenülésével magyarázták.

 

Veres Klára építőanyag ÉMI Vekla-5 Zrt. VEKLA
Kapcsolódó cikkek