Cégvilág

Mire számítanak a német kkv-k?

A pénzügyi gondok ellenére a német kis- és középvállalatok ismét derűlátóan tekintenek a jövőre - véli a Creditreform vezetője.

Helmut Rödl szerint a létszámleépítés csekély volt, és a befektetési hajlandóság is bizakodást jelez. Ám a következő hónapokban a fő problémát a következő hónapokban a bankok általi hitelnyújtás jelentheti – tudósít az N24 hírtelevízió.

Minden harmadik német kkv, vagyis összesen 1,2 millió cég alulfinanszírozott. A hitelnyújtás útjában álló növekvő gátak miatt ezért a Creditreform idén 35 ezer csőddel és 550 ezer munkahely megszűnésével számol. A csődhullám mindenekelőtt a legkisebb vállalatokat sújtja.

Ugyanakkor a kis- és középvállalatok nagy része a felmérés szerint jónak vagy nagyon jónak ítéli helyzetét, a megkérdezettek mindössze 11 százaléka nyilatkozott negatívan cége állapotáról.

Elsősorban a műszaki, a szállítási és a vegyipari szektorban tevékenykedő vállalatok számíthatnak jelentős veszteségekre. Rödl szerint pozitív, hogy a kkv-k háromnegyede azt mondta, nem tervez leépítést. Az elbocsátások tekintetében a helyzet jobb, mint a legutóbbi, 2002-es válság idején – vélte a Creditreform vezetője.

profit elbocsát kis- és középvállalkozás Creditreform kkv
Kapcsolódó cikkek