Cégvilág

Modern magyar síparadicsomok – Érdemes itthon csúszni

Gombamód szaporodó felvonók, hóágyúk hadserege, modern ratrakok, kivilágított pályák, hócsúszda, hangulatos farönk hütték és bárok: az elmúlt években milliárdos nagyságrendű összeget költöttek és költenek jelenleg is fejlesztésre a magyarországi sípályák.

Az eredmény pedig látványos és egyben hatásos is, hiszen a havas téli hétvégéken gyakori a telt ház a hazai síelőhelyeken. Egyes becslések szerint a hideg időjárás miatt hosszúra nyúlt tavalyi téli szezonban akár 150-200 ezren is megfordulhattak a hazai sípályákon.

„Mindössze két pályával indultunk a 2003/2004-es szezonban, a síelők a bérletük felmutatásával használhatták az egyetlen régi felvonót” – idézte fel a Világgazdaságnak a kezdeteket Erbeszkorn Tamás, a mátraszentistváni Sípark szóvivője. Azóta óriásit változott a helyzet, ma már összesen négy kilométernyi pályarendszeren, kilenc változatos pályán hódolhatnak kedvenc hobbijuknak a téli sport szerelmesei.

„Az uniós forrásból megvalósult kezdeti beruházás összköltsége több százmillió forintra rúgott, ennek során építettük ki tereprendezéssel az új pályákat és felvonókat, valamint két víztározót hoztunk létre a hóágyuk vízellátásához. A tavalyi szezonban pedig bevezettük a csipkártyás bérlet- és beléptetőrendszert” – sorolta a fejlesztéseket Erbeszkorn Tamás.

„Jelen pillanatban is folyik Magyarország első négyüléses felvonójának a megépítése, ezzel eddig összesen 800 millió forintot fordítottunk fejlesztésre” – mondta a Világgazdaságnak Palitz Izabella, az eplényi Síarénát 2006 óta üzemeltető Nordica Skiarena Kft. értékesítési vezetője is.

Elmondása szerint az új lift üzembe állításával már óránként 4800 fő juthat fel a síterep tetejére. Az idei év újdonsága a már meglévő étterem és panzió mellett a hegy lábánál található faház, búboskemence, valamint jégbár. A sícentrum egyik különlegessége hazánk egyetlen havas „funparkja”, ahol a merészebb síelők és snowboardosok ugratókon és korlátokon próbálhatják ki magukat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

sípark felvonó sícentrum sípálya téli szezon
Kapcsolódó cikkek