Cégvilág

Sarkozy szóvá tette a Pécsi Vízmű ügyét Bajnaival való tárgyalásán

A francia elnök vetette fel a Pécsi Vízmű ügye kapcsán a vállalatok magyarországi jogbiztonságát a magyar kormányfővel folytatott megbeszélésükön hétfőn Párizsban. Erről Bajnai Gordon számolt be az egyeztetés után az Elysee palota udvarán tartott sajtótájékoztatón.

Mint a kormányfő fogalmazott, ha Nicolas Sarkozy nem említi a kérdést, akkor ő maga hozakodik elő vele. A Suez vállalattal kapcsolatban Bajnai Gordon kiemelte, hogy a pécsi "folyamat jogilag aggályos. Az eljárás módja nem európai"- hangsúlyozta a magyar kormányfő - számol be az RTL Hírek.hu a Független Hírügynökség jelentése alapján.

A miniszterelnök kiemelte: nem magyar-francia kérdésről van szó a vízmű esetében, hanem arról, hogy egy vállalat milyen jogbiztonságot élvez, ha egy önkormányzattal áll kapcsolatban. Bajnai Gordon hozzátette: az eset "Magyarországnak veszélyes, és különösen Pécsnek az, hiszen ezek után ki akar majd oda munkahelyteremtő befektetést vinni?"

A pécsi víziközmű működtetését október 1-jétől a Tettye Forrásház Zrt. végzi, amelyet az önkormányzat hozott létre a szolgáltatás biztosítására. A döntés előzménye az volt, hogy a város nem tudott megegyezni a többségi tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi tulajdonosával, a francia Suez vállalattal, az utóbbi részvényeinek kivásárlásáról. A Tettye Forrásház vezetői - arra hivatkozva, hogy a Pécsi Vízmű vezetősége önként nem adja át a cég irányítását, ami biztonsági kockázatot jelent - október 5-én hajnalban elfoglalta a vízmű székházát. Ezt a Pécsi Vízmű vezetői törvénytelennek minősítették, és büntetőfeljelentést tettek a székházfoglalás miatt.

Bajnai Gordon Pécsi Vízmű Nicolas Sarkozy
Kapcsolódó cikkek