Cégvilág

Szakmai helyett politikai döntés született a vasútról a Hungrail szerint

A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés véleménye szerint továbbra is bizonytalanok a vasúti átalakításokra vonatkozó minisztériumi elképzelések, holott egyre közelebb van a következő menetrendi időszak kezdete.

A közösségi közlekedés átalakításáról szóló kormányhatározat számos intézkedést határozott meg az elképzelés végrehajtását illetően. A tárca holnapján elérhető információk alapján az Egyesülés véleménye szerint a vasúti személyszállítási szolgáltatások csökkentésének, a vonalbezárásokra vonatkozó elképzeléseknek nincsen szakmai megalapozottsága. Továbbra sem egyértelmű, hogy mely viszonylatokon tervezik a vasúti személyszállítás szüneteltetését, és melyeken a tényleges bezárást.

A vasút - sajátos rendszeréből fakadóan - relatív magas fix költségekkel működik, vagyis nehezen elképzelhető, hogy a vasúti személyszállítási szolgáltatások csökkentése, az autóbuszos közlekedési mód erősítése érdemi költségcsökkentést eredményezhet. Ugyanakkor az is elmondható, hogy azon vonalak bezárása, ahol eddig is alacsony volt a karbantartási munkákra vonatkozó forrás, a ráterhelt központi költségek miatt nem megtakarítást, hanem költségnövekedést okoz.

Látható az is, hogy a vonalbezárásokra, vonatszüneteltetésekre vonatkozó, folyamatosan változó elképzelések döntően politikai alapon nyugszanak, nem pedig valódi szakmai műhelymunka eredményeként fogalmazódnak meg. Bizonytalan, folyamatosan változó a bezárásra (vonatszüneteltetésre?) ítélt szakaszok száma, ugyanakkor kezdetektől fogva nem ismert, hogy összességében mekkora megtakarítás várható, beleértve a társadalmi elvárásokat is.

Dr. Berényi János, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés elnök-vezérigazgatójának véleménye szerint egyre világosabbá válik, hogy nem szakmai, hanem politikai alapon látszik eldőlni a vonalbezárások, menetrend-változások sürgető kérdése, ezért az Egyesülés állásfoglalása továbbra is az, hogy a közösségi közlekedés átalakítására vonatkozó tervektől a kormányzat álljon el, a vonatkozó intézkedéseket ne kezdje meg.

 

vasút Berényi János Hungrail szárnyvonal Magyar Vasúti Egyesülés
Kapcsolódó cikkek