Cégvilág

Több száz új P+R férőhely épül Budapesten

A Parking Kft. megkezdte az első budapesti, Európai Uniós forrásból épülő P+R parkoló kialakítását Rákoshegy vasútállomáson

Az önkormányzati szakcég a XVII. és a XXII. kerülettel, valamint a MÁV-val közösen elnyert közel 400 millió forintból jövő tavaszig összesen 6 helyszínen 570 db P+R parkoló és 120 db kerékpártároló (B+R) helyet létesít a fővárosban.

Az említetteken felül a Parking Kft., valamint a Budapesti Közlekedési Szövetség vezette konzorcium az agglomerációban – további 1 milliárd forintot megközelítő EU-s támogatással – várhatóan több mint  1.300 P+R parkolót hoz létre egy éven belül. Így 2010-re majdnem másfélszeresére, 6 ezerre nő a fővárosi és környéki P+R-ek száma.


 
A Parking Kft., a MÁV Zrt., Rákosmente és Budafok-Tétény Önkormányzata alkotta konzorcium „A hatékony módválasztás elősegítése: P+R és B+R fejlesztések megvalósítása fővárosi vasútállomásokon” pályázata 394,3 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az EU a költségek 90 százalékát biztosítja, a fennmaradó 10 százalékot, a 43,8 millió forintos önrészt a konzorcium vezetője, a Parking Kft. állja. A hat P+R parkolót érintő projekt megvalósítása október 26-án kezdődött Rákoshegyen, ahol ma tájékoztatták a sajtó képviselőit a pályázatról, valamint a Parking Kft. további P+R terveiről. A helyszíneket nagy kapacitású vasútvonalak mentén, jól megközelíthető állomásokon jelölték ki.
 
A jövő tavaszig folyamatosan elkészülő budapesti P+R parkoló projekt helyszínei az alábbiak:
 
Budapest XVII. kerület:
Rákoskert vasútállomás: 69 férőhely
Rákoshegy vasútállomás: 136 férőhely
Rákoscsaba vasútállomás: 135 férőhely
Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás: 28 férőhely
 
Budapest XXII. kerület:
Budafok-Háros vasútállomás: 62 férőhely
Budafok-Belváros vasútállomás: 140 férőhely

infrastruktúra-fejlesztés P+R parkolás tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek