Cégvilág

Új elnök a KSH élén

Bajnai Gordon miniszterelnök 2009. november 26-ával Belyó Pált nevezi ki a Központi Statisztikai Hivatal elnöki posztjára. Az új elnököt a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ által lefolytatott pályázat alapján, a statisztikáról szóló törvény értelmében a miniszterelnök hat évre nevezte ki.

A közgazdász végzettségű dr. Belyó Pál, a közgazdaságtudományok kandidátusa az – akkor a Központi Statisztikai Hivatal felügyelete alá tartozó – ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatójaként 1998-tól országosan és nemzetközileg is ismert gazdaságelemző és előrejelző műhelyt hozott létre.

2007 óta – a kormányzati szervezet-átalakítás keretében a Kopint-Datorg Rt. Kutatási Igazgatóságát és a korábbi Magyar Közigazgatási Intézet kutatói osztályát magába olvasztó – ECOSTAT Kormányzati Gazdaság- és Társadalom Stratégiai kutatóintézet főigazgatója.

Belyó Pál, aki tulajdonosa a Káldor- és Fényes Elek díjnak, jelentős szerepet játszott a hazai gazdaság-stratégiai kutatások kereteinek megteremtésében. Tagja és 2002-2008 között alelnöke a Magyar Tudományos Akadémia Statisztika Bizottságának, választmányi tagja a Magyar Statisztikai Társaságnak, évtizedek óta a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen gazdaságstatisztikát, a Szegedi Tudományegyetemen gazdaságpolitikát, makro- és mikrogazdaságtant, az Általános Vállalkozási Főiskolán pénzügyeket és társadalmi-gazdasági előrejelzések módszertanát oktat.

KSH elnök Belyó Pál
Kapcsolódó cikkek