Cégvilág

Új szakrendelők épülnek a kistérségekben

Több mint 950 millió forintos uniós támogatással kistérségi szakorvosi rendelőintézetet építenek Göncön. Ezzel a térség lakosai közúton 20 percen belül elérhetik a szakellátásokat, lesz nappali kórház is.

Gönc és a környező 23 település több mint 15 ezer lakóját ellátó intézmény alapkövét ma tették le. Ezzel párhuzamosan az országban további 15 településen kezdik meg a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézet kialakítását ezekben a hetekben, összesen 14,3 milliárd forintos európai uniós támogatással - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Két éve jelent meg az első európai uniós pályázat a legfeljebb 1500 négyzetméteres alapterületű szakorvosi rendelők építésére azokban a kistérségekben, ahol a pályázat benyújtásakor a heti közfinanszírozott orvosi óraszám nem érte el a hetvenet, és a kistérség településeinek teljes lélekszáma meghaladta a 13 ezer 500 főt. Az első pályázat eredményeként az ország 16 kistérségében épülhet az elkövetkező hónapokban szakorvosi rendelő, 14,3 milliárd forintos uniós és hazai támogatással.

A második pályázati kör eredményeképpen további hét kistérségi rendelő épülhet összesen 6,54 milliárd forint európai uniós és hazai támogatás felhasználásával. A gönci szakellátó központ a városban jelenleg is működő, egészségügyi feladatokat ellátó szolgáltatók, így a háziorvosi rendelők, fogászat, gyógyszertár és mentőállomás közvetlen közelében épül fel, így kiegészítve azok tevékenységét. A megépülő szakrendelő 200 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órában nyújt járóbeteg szakellátást, ezen felül egy 10 ágyas nappali kórházat, foglalkozás-egészségügyi szolgálatot működtet, és otthoni szakápolást biztosít, s ezekhez párosulnak a területi egészségfejlesztési és ellátás-szervezési feladatok. A szakrendelő megépülésével a kistérség csaknem valamennyi településéről közúton 20 percen belül elérhető a járóbeteg-szakellátás.

szakrendelők vojnik mária ksitérségek
Kapcsolódó cikkek