Cégvilág

Vége az izzógyártásnak? - Kivégezheti a Tungsramot a GE

Megkongathatja a vészharangot a magyarországi fényforrásgyártás fölött a GE, amely heteken belül dönt az itteni üzemek (az egykori Tungsram-gyárak) jövőjéről – írja a Népszabadság.

Két-három héten belül eldőlhet a magyar fényforrásipar jövője, mivel várhatóan ekkor ismerteti döntését a GE Hungary Kft. Lightning amerikai anyacég a társaság átalakításáról - mondta Kátai György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) ügyvivője a szervezet budapesti demonstrációján.

Az MTI tudósítása szerint kiemelte: a magyar leányvállalat vezetése és a szakszervezetek közötti legutóbbi, október 7-i tárgyalás során elhangzott, hogy a magyar gyárak jövőjéről az amerikai központ dönt majd, kizárólag azt mérlegelve, hogy kellő profitot termel-e a magyar cég, így megéri-e fenntartani, vagy csökkenteni kell termelését és dolgozói létszámát – idézi a Népszabadság.

A magyar fényforrásgyártás és a munkahelyek megőrzése érdekében Budapesten, Vácon, Nagykanizsán és Hajdúböszörményben tartottak demonstrációt a dolgozók. A szakszervezetek nem ragaszkodnak a hagyományos izzók gyártásához (amelyeket az unió döntése alapján 2012 szeptemberéig lehet gyártani), de azt kérik a GE-től, hogy olyan új termék előállítását vezesse be a magyar gyárakban, amelyek hosszú távon megélhetést és munkát biztosítanak a dolgozóknak.

GE demonstráció Tungsram gyár izzó General Electric
Kapcsolódó cikkek