Cégvilág

A külföldiek vinnék a magyar vakcinát, mint a cukrot

Eddig hatvan ország jelezte az Omninvestnek, hogy szívesen vásárolna H1N1 elleni oltóanyagából – közölte a cég.

A pilisborosjenői vakcinagyárból azonban csak a hazai igények kielégítése után juttatnak oltóanyagot a határon túlra, egyelőre egyetlen ampullányi szert sem szállítanak más országba. A külföldi érdeklődőkről az Omninvest nem adott információt, de az biztos, hogy uniós államokba nehéz lenne értékesíteni a magyar vakcinát - adta hírül az MR1 - Kossuth Rádió.

A H1N1 elleni magyar vakcina esetleges külföldi értékesítéssel kapcsolatban Németh Zsolt, az Omninvest  szóvivője közölte: eddig hatvan országból keresték meg őket, hogy vásárolnának a Pilisborosjenőn előállított oltóanyagból. Az Omninvest azonban csak a hazai igények maradéktalan kielégítését követően szállít vakcinát más országokba – mondta el a gyártócég szóvivője.

Németh Zsolt arról nem kívánt nyilatkozni, hogy készült-e lista a külföldi igényekről, s ha igen, milyen "sorrendet" állítottak fel leendő vásárlóik körében. Az Omninvest munkatársa csupán annyit jegyzett meg: a magyar lakosságnak szánt 4+2 millió adag, új influenza elleni vakcina legyártása után az az ország kap először a szerből, amelyik előbb fizet.

Azt már most is lehet tudni, hogy az Európai Unióba nem szállít, s nem is fog szállítani az Omninvest - közölte Németh Zsolt. A cég szóvivője csaknem egy hónapja azt közölte: a piac lefedettsége, illetve az eljárás drágasága miatt nem kezdeményezi a pilisborosjenői cég, hogy uniós engedélyt kapjon az általa gyártott oltóanyag. Németh Zsolt hozzátette: mivel öt nagy, influenza elleni vakcinát gyártó multinacionális cég áll szerződésben az uniós országok kormányaival, értelmetlen volna az Omninvestnek betörnie erre a piacra, ráadásul fel kellene vállalniuk egy két évig tartó, több tízmillió forintba kerülő engedélyeztetési eljárást.

vakcina H1N1 Omninvest influenza oltás vírus sertésinfluenza oltóanyag
Kapcsolódó cikkek