Cégvilág

A reklámokban is meg kell mutatni mennyit fogyaszt a mosógép

A jövőben minden az energiafogyasztásra vagy energiamegtakarításra vonatkozó szükséges információkat vagy a termék energiafogyasztási osztályát fel kell tüntetni a háztartási gépek műszaki tulajdonságait ismertető részében az Európai Parlament új rendelkezése szerint.

Az összes olyan háztartásigép reklámban, melyben a termék árát, valamint annak energiahatékonyságát is feltüntetik, a jövőben meg kell nevezni az energiaosztályt is – állapodtak meg az Európai Parlament képviselői a svéd elnökséggel.

Az energiafogyasztás szerinti besorolásra ma is létezik már rendszer, amelyben A-tól G-ig jelölik a leginkább illetve legkevésbé energiatakarékos berendezéseket. Elképzelhető, hogy az új szabályozás lehetőséget nyújt további osztályok feltüntetésére is (például A+++), azonban azok száma legfeljebb hét lehet.

Erről még nem jutottak dűlőre az EP és a svéd elnökség képviselői. Biztos viszont, hogy sötétzöldtől pirosig színnel is jelölik majd a berendezések energiafelhasználását. A Európai Parlament képviselői szerint a felirat segítségével a vásárlók megbecsülhetik a háztartási eszközök fenntartási költségeit.

A többségében hűtőgépeknél, fagyasztóknál, mosó- és mosogatógépeknél, illetve tűzhelyeknél használt jelzések jövőre jelenhetnek meg a kereskedelemben. A tagállamoknak 12 hónap áll rendelkezésükre, hogy bevezessék a rendelkezést.

Világgazdaság Online-->

termék rendelkezés energiaosztály energiacímkék Európai Unió gép hatékonyság
Kapcsolódó cikkek