Cégvilág

Akár meg is szűnhet a köztelevízió

Medveczky: Az elvonások miatt az elmúlt 52 év legsúlyosabb finanszírozási helyzete elé néz a köztévé

Új médiaháború indult, melynek nem szereplője, hanem elszenvedője a kivéreztetésre kiszemelt Magyar Televízió – áll Medveczky Balázs ügyvezető alelnök levelében, melyet Katona Bélának, a parlament elnökének küldött a kialakult válsághelyzetről.

A társaság vezetője szerint az is előfordulhat, hogy az MTV nem tud bért fizetni, így akár már januárban elsötétülhet a képernyő – jelentette be egy tegnapi sajtóbeszélgetésen. Az elvonások miatt az elmúlt 52 év legsúlyosabb finanszírozási helyzete elé néz a MTV, így a médiatörvény által meghatározott kötelező jellegű műsorok gyártása is kérdésessé válik.

Medveczky szerint az ügyben nem lehet a gazdasági válságra hivatkozni, inkább morális válságról van szó, ugyanis a közmédiumok közül kizárólag az MTV-t érinti súlyos megszorítás. Úgy véli, a Duna Televízió kapja az innen elvont milliárdokat.

Medveczky Balázs a múlt héten ajánlotta fel lemondását, de ehhez több feltételt is szabott. Így például, hogy a tévé kapja meg a működéséhez szükséges költségvetési támogatást, a kuratóriumi elnökség pedig adja áldását a korábban már elvi szinten elfogadott 2,45 milliárdos beruházási felvételére.

Az ügyvezető alelnök továbbá azt is feltételül szabta, hogy a televízió közalapítványt irányító testületének politikai pártok által delegált tagjai egyhangúlag állapodjanak meg utódjának személyéről, valamint a kormány vonja vissza a jövő évi költségvetésben tervezett 7,5 milliárdos forráselvonást. A feltételek egyike sem valósult meg – így a lemondás sem.

Az MSZP vezető politikusai korábban cáfolták, hogy Medveczky személye állna a tervezett pénzelvonás mögött. A távirati irodának név nélkül azt nyilatkozták: rossz gazdálkodása miatt vonnának el jelentős összegeket jövőre a Magyar Televíziótól. Ezt az érvelést Medveczky Balázs azért tartja furcsának, mert az MTV gazdálkodása kielégítő, 2005 óta folyamatosan évi 5 milliárd forint nyereséget termel a társaság. VG

médiaháború médiumok finanszírozás mtv
Kapcsolódó cikkek