Cégvilág

Árcsökkenést hozott az áramárverés

Az MVM Trade Villamosenergia Kereskedelmi ZRt. nagy érdeklődés mellett ma megtartotta a 2010. évre vonatkozó harmadik áramárverését. Az aukción a jelenlegi nagykereskedelmi piac ártrendjeit tükröző, enyhén tovább csökkenő árak alakultak ki.

Az aukció előzménye, hogy a Magyar Villamos Művek Társaságcsoport áram-nagykereskedelmi társasága, az MVM Trade a hektikus áringadozások okozta kereskedői és fogyasztói kockázatot csökkentése érdekében idén új eljárásrend szerin értékesíti a rendelkezésére álló villamos energiát. A jogszabályokban és a Magyar Energia Hivatal határozatában előírt értékesítési kötelezettségét 2010. évre vonatkozóan ezért idén először nem egyszerre, hanem három, különböző időpontban megtartott aukcióval teljesíti. A november 4-én megrendezett árverés eredménye – a megelőző kettőhöz hasonlóan – igazolta az MVM döntésének helyességét, a több aukció megtartásának kedvező hatását.

• Az MVM Trade első áramárverését 2009. július 8-án tartotta, ahol 17 licitáló részvétele mellett több mint 2 TWh villamos energiát értékesített. Ekkor az ún. zsinór termék ára, ami egyben a piaci viszonyokat is jellemzi, 15,2 Ft/kWh volt.

• A második árverésre 2009. szeptember 23-án, jelentős érdeklődés mellett került sor. Az aukción 27 villamosenergia-nagykereskedő és 2 nagyfogyasztó vett részt. Az árverés közel 3 TWh villamos energia értékesítésével zárult. A piaci árat leginkább jellemző zsinór termék záró ára – 13,82 Ft/kWh – elmaradt a júliusi árverésen elért ártól.

• A harmadik árverést a megelőzőkhöz hasonlóan nagy érdeklődés várta. Az árverésen 19 villamosenergia-nagykereskedő és 1 nagyfogyasztó vett részt. Az MVM Trade 19 terméket bocsátott árverésre, többek között a következő év egészére vonatkozó 150 MW teljesítményű, ún. zsinór terméket. A többi kalapács alá kerülő termék 2010. évi I. negyedéves, illetve havi termék volt. A felkínált termékek közül gyakorlatilag mindegyik teljes mértékben elkelt, az aukción összességében 2,4 TWh villamos energia cserélt gazdát. A leginkább jellemző zsinór termék ezen az árverésen 13,56 Ft/kWh áron kelt el, a többi termék ára is a várakozásoknak, a jelenlegi piaci viszonyoknak megfelelően alakult, az elért árak jól tükrözik a régiós árszinttel. Ez annál is inkább leszögezhető, mert ez az aukció volt az idei utolsó, jelentősebb értékesítés hazánkban, az enyhén tovább csökkenő árak ezért a piac árstabilitását is jelzik.

A három árverésen az MVM Trade összességében 7,4 TWh villamos energiát értékesített, ami a 2010. évre tervezett összes eladásának mintegy 35%-a. Az MVM Trade három, idei árverésén  együttesen a hazai végfogyasztók által 2010-ben várhatóan átvett villamos energia több mint 20 %-a talált gazdára.

Fontos megjegyezni, hogy az MVM villamosenergia-nagykereskedő leányvállalata jelentős mennyiséget, több mint 10 TWh-t (az összes villamosenergia-értékesítésének 50%-a) ad el a lakosságot villamos energiával ellátó Egyetemes Szolgáltatóknak. Ennek jelenlegi – a Magyar energia Hivatal által hatóságilag rögzített – értékesítési ára még a mostani aukción kialakult árnál is alacsonyabb.

A harmadik árverés a megelőzőkhöz hasonlóan – a Powerforum által biztosított, már bizonyítottan jól működő – elektronikus felületen történt.

Az MVM Trade további negyedéves aukciók megtartását tervezi 2010. II., III. és IV. negyedévére, valamint transzparens módon értékesít a Powerforumon.

Powerforum áramárverés MVM Trade MVM
Kapcsolódó cikkek