Cégvilág

EU: "Minket ne rángassanak bele az orosz-ukrán gázvitába!"

Ne az európai polgárok szenvedjék meg, ha újabb orosz-ukrán konfliktus keletkezik a gázszállítások kiegyenlítése körül - reagált a hétvégén az EU ügyeletes szóvivője Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pénteki kijelentésére, miszerint ismét problémák jelentkeznek az ügyben.

A szóvivő a jövő januári ukrán elnökválasztási küzdelemnek tulajdonította a kérdés ismételt felvetését, és leszögezte, hogy Európát nem fogják belerángatni ebbe a küzdelembe.

Putyin azt mondta pénteken, hogy Julija Timosenko ukrán kormányfő közölte vele: Viktor Juscsenko államfő akadályozza az ukrán központi bank és a kormány közötti normális együttműködést, a szükséges összegek átutalását.

"Nem kaptunk semmi olyan tájékoztatást Moszkvától, ami esetleges problémákat jelezne gázellátásunkban" - közölte a brüsszeli szóvivő. Immár évek óta újra és újra előáll az a helyzet, hogy Ukrajnának nehézségei támadnak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetése körül. Az előző télen emiatt az oroszok az Európába irányuló gázszállítást is leállították, arra hivatkozva, hogy a nem fizető ukránok a területükön át Európába tartó csővezetékből saját maguk számára "vételeztek" gázt.

A Putyin által idézett Timosenko indulni kíván Juscsenko ellenében a január 17-i elnökválasztáson. Az orosz kormányfő pénteken, amikor beszámolt a Timosenko által neki mondottakról, egyúttal bírálta az uniót, amiért az nem adott pénzbeli támogatást Ukrajnának a gázszállítások megfelelő ellentételezése érdekében.

Az EU szóvivője azonban emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szervezett, összesen 16,5 milliárd eurós ukrán hitelkeret - amelyben nevesítve helyet kapott az orosz gázszámlák kifizetésére szánt pénz is - az ukrán gazdaság "mélyreható reformjától" függ. Mindazonáltal egy júliusi megállapodás lehetővé tette, hogy a Világbanktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) októberben 570 millió eurót kapjon Ukrajna. Az Európai Bizottság pénteken azt javasolta, hogy adjon az unió 500 millió euróval több hitelt az ukrán reformok ösztönzéseként.

Ukrajnát a globális átlagnál sokkal súlyosabban érinti a válság: az ország gazdasága idén várhatóan mintegy 15 százalékkal esik vissza.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek