Cégvilág

Folytatódik az MTV-botrány - Elsötétülhet a képernyő?

Egyre drámaibb hangú levelek fogalmazódnak meg a Magyar Televíziótól elvonni tervezett pénz miatt. Medveczky Balázs, a köztévé ügyvezető alelnöke után Kapuvári Gábor, az üzemi tanács elnöke a tévé ezerhatszáz dolgozójának nevében fordult az Országgyűléshez és a kormányhoz. Azt kéri, ne vonják el a támogatásuk harmadát – írja a Népszabadság.

Megtörténhet-e az, amit Medvezcky állított, nevezetesen, hogy elsötétül a képernyő, mert január-februárban nem tudnak bért fizetni a dolgozóknak? – kérdezte a Népszabadság Kapuvárit.

A béreket "direktben" nem érinti az elvonás a válasz szerint, mert ezt a tételt az államkincstár az állam által átvállalt tévé-előfizetési díjakból utalja. De ha tizenkilencmilliárd forintra csökken az állami támogatás, veszélybe kerülhetnek a bérek - állítja Kapuvári.

A sugárzási díj (hétmilliárd forint), az adók és járulékok (hárommilliárd), az áfaarányosítás miatti újabb hárommilliárdos kiadás, a munkavállalók bér- és közterhei (újabb kilencmilliárd), illetve az évi 3,5 milliárdos székházbérleti díj - bőven túllépi a forrásokat. A műsorgyártásra, a filmjogok vásárlására, szerzői jogdíjakra végképp nem marad pénz (erre általában évi négy- milliárdot fordítanak).

Kapuvári szerint nem lehet eltávolítani sok "bebetonozott", nagy keresetű, de fölösleges vezetőt, mivel a szerződéseikben szereplő sok tízmilliós végkielégítéseket nincs miből kifizetni.

Új médiaháború indult, melynek nem szereplője, hanem elszenvedője a kivéreztetésre kiszemelt Magyar Televízió – állította Medveczky Balázs ügyvezető alelnök levelében, melyet Katona Bélának, a parlament elnökének küldött a kialakult válsághelyzetről.

Az ügyvezető elnök szerint nézők millióinak arculcsapása, és az őket szolgáló Magyar Televízió dolgozóinak egzisztenciáját súlyosan veszélybe sodró döntés.” Medveczky november közepén úgy fogalmazott: a kabinet az MTV felszámolását készíti elő.

támogatás Országgyűlés sugárzási díj Medveczky Kapuvári mtv
Kapcsolódó cikkek