Cégvilág

Heteken belül elfogyhat az influenza elleni oltóanyag

Fogytán a szezonális influenza elleni oltóanyag. Ugyan a megrendelt kétmillió adagból még tudnak szállítani a patikáknak, de az országos tisztifőorvos szerint heteken belül elfogyhat a készlet. Egy felmérésből ugyanakkor kiderült, még mindig kevesen keresik a H1N1 elleni oltás lehetőségét.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos a Krónika kérdésére azzal indokolta a szezonális influenza elleni oltóanyaggyártás leállítását, hogy az Omninvest egyszerre csak egyféle vakcina gyártásával tud foglalkozni. A helyzetet súlyosbítja, hogy ebből az oltóanyagból importálni sem tudunk - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Falus Ferenc ezért azt tanácsolja, hogy elsősorban a legbetegebbe és az idősebbek kapják meg a H1N1 elleni és a szezonális influenza elleni védőoltást egyszerre, a többiek pedig egyelőre csak a pandémiás influenza elleni védőoltást.

A Krónika kérdésére, hogy mi lesz, ha elfogy a szezonális influenza elleni vakcina, a tisztifőorvos azt válaszolta: „ reménykedni fogunk, hogy a szezonális influenza nem okoz bajt. A tavalyi évben is a szezonális influenza elleni vakcinát másfél millióan kapták meg. Ismételten azt tanácsolom, hogy a legveszélyeztetettebbek, az az 1 millió 300 ezer magyarországi legsúlyosabb beteg mind a két oltást kapja meg, mert az ő részükre szükséges oltóanyag a házi orvosoknál ingyenesen jelenleg is rendelkezésre áll. Itt a patikai forgalomban fog elfogyni.”

H1N1 influenza oltóanyag HospInvest
Kapcsolódó cikkek