Cégvilág

Itt a közmédia fizetési listája!

Havonta 57 millió forintot visz haza a három közmédium 38 vezetője, akik így évente összesen 684 millió forintjába kerülnek minden évben az adófizetőknek.

Havi 2,5 millió bruttó – nagyjából ennyit visz haza a három hazai közmédium, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió első embere egyenként. De nem panaszkodhat a sorrendben következő 10–15 további vezető sem, az összesített havi jövedelem az esetükben is meghaladja a havi bruttó egymilliót.

Az elmúlt hónapokban újra meg újra téma volt a közmédia vezetőinek fizetése, különösen Such György rádióelnök jövedelmének teljesítményarányos része került kritikai pergőtűz alá.

A Világgazdaság most megszerzett egy belső listát, amely az egyes vezetők jövedelmét mutatja be részletes bontásban. A listából az tűnik ki, hogy a három közmédium 38 vezetője összesen bruttó 57 millió forintot visz haza havonta.

A közmédiumoknál osztogatott fizetések nem most először kerültek a figyelem előterébe: nem csupán milliós fizetéseket kapnak hatvannál többen a Magyar Televízióban. Mint azt korábban a Világgazdaság Online is megírta, csak jutalmakra súlyos százmilliókat fizetett ki az intézmény az elmúlt három évben.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke a nyilvános adatok szerint kétmillió-százezer forint személyi alapbért kap, ezen túl jogosult 12 havi átlagkeresetének megfelelő végkielégítésre. Ha esetleges távozásakor vállalja, hogy két évig megőrzi az MTV Zrt. titkait, újabb 12 havi átlagkeresetnek megfelelő juttatást kap.

A közmédiumoknál a vezetői fizetések az állami szektor középmezőnyébe tartoznak A köztulajdonban álló gazdasági társaságok többsége szeptemberben eleget tett törvényben előírt kötelezettségének és nyilvánosságra hozta vezető tisztségviselőinek juttatásait, azonban többek között még néhány nagyobb cég is volt - például a Magyar Posta Zrt., a MÁV és leányvállalatai, és a Magyar Villamos Művek Zrt. - amely kora estig még nem közölte az adatokat.

Az adatok közzétételére kötelezett társaságok vezetői közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a legmagasabb a fizetése: a jegybankelnök havi bruttó alapfizetése 8 millió 11 ezer 800 forint, az alapbéren kívül egyetlen juttatást, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kap az elnök, ami az alapbér 5,6 százaléka. Az MNB egyik alelnökének havi bruttó alapbére 6 millió 409 ezer 500 forint, a másik alelnök havi bruttó fizetése pedig 5 millió 608 ezer 200 forint.

Magyar Televízió fizetések Magyar Rádió Duna TV közmédiumok
Kapcsolódó cikkek