Cégvilág

Lakáspiaci fordulópont

A jövő év közepétől jelenhet csak meg jelentősebb kereslet a hazai lakáspiacon, a tavalyihoz hasonló év végi vásárlási roham az idén így biztosan elmarad – állítják a Világgazdaság által megkérdezett fejlesztők.

A vállalatok szerint ez az esztendő drámaian rossz volt, van, ahol az értékesítés a felére esett, ám a kilátások mostanra sokat javultak. 2010 a stabilizáció éve lesz – mondják –, 2011-ben pedig már újra pöröghetnek a projektek.

Ami az aktuális helyzetet illeti, az értékesítés továbbra is jelentős erőfeszítéseket igényel; a jellemzően 5-8 százalékos árengedmények mellett egyéb pluszkedvezményekkel operálnak a fejlesztők. Költségoldalról is nyomás alatt állnak, az építőanyagárak nőnek – igaz, az adatok tanúsága szerint az üteme alatt –, a közműfejlesztési díjak pedig egyenesen megkétszereződtek.

A bankok mindeközben rendkívül szigorú feltételeket támasztanak. Az elemzők szerint a válság előtti helyzet legkorábban 2011-re térhet vissza. Az Otthon Centrum ingatlanközvetítő szakértője úgy véli, a lakáspolitikai javulás segítheti a piacot, a hitelezési volumenek visszaesése ugyanakkor tartós maradhat. A Buildecon tanácsadónál úgy látják: az élénkülés 2011-től várható, akkortól válnak ugyanis érezhetővé a kormányzati döntések hatásai.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lakáspiac fejlesztők bankok
Kapcsolódó cikkek