Cégvilág

Marad a cafeteriakeret, a juttatás viszont csökken

A hazai cégek kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria-költségkerettel tervez, mint az idén – legalábbis ezt állítja a Sodexo Pass legfrissebb felmérése.

A tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatást kap jövőre. A 2009. június 29-én elfogadott új törvények értelmében a béren kívüli juttatásokat 2010. január 1-jétől három csoportba – adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek – lehet sorolni.

A Sodexo Pass 1300 cég körében készített felmérése szerint a vállalatok 16 százaléka úgy döntött, hogy megtartja nettó értékben az eddigi juttatást, és az összegének megfelelően vagy akár a felett is növeli a költségeket. A megkérdezett munkáltatók 18 százaléka azonban a romló gazdasági környezet hatásaira hivatkozva csökkenteni fogja a cafeteria-költségkeret mértékét.

Cégünk mintegy 20 százalékos összforgalom-csökkenéssel számol a törvényi változások miatt – vázolta fel a jövőt Bessenyey Bálint, a Sodexo Pass Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem kell eltemetni a cafeteria-rendszert, hiszen a megkérdezett cégek 96 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az adóztatás ellenére is megtartja a béren kívüli juttatás lehetőségét. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy ezen cégeknek egynegyede a kedvezményes adózású elemeket preferálja, míg a fennmaradó hányaduk részben vagy teljesen megszünteti majd a normál adózású elemeket. Holott 2010-től több népszerű juttatás is a normál adózású elemek közé fog tartozni. Ennek hatására a kedvezményes körbe tartozó elemek népszerűsége ugrásszerűen nő.

Elemek és adóterhek

- Adómentes: internettámogatás

- Kisebb adóteher*: melegétkezés; üdülési csekk, önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás

- Jelentős adóteher**: hidegétkezés, kultúrautalvány, csekély értékű ajándék

* Limitmegkötésekkel.

** 95,5 százalékos adóteher.

Cafeteria kalkulátorunk segítségével meghatározhatja, hogy az Ön által kívánt bérfejlesztés menyibe kerülne a vállalatának, ha tisztán munkabért emelne, vagy ha csak cafeteriát adna alkalmazottainak, illetve egy kiválasztott megoszlás esetén.

- Kisebb adóteher*: melegétkezés; üdülési csekk, önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás

- Jelentős adóteher**: hidegétkezés, kultúrautalvány, csekély értékű ajándék

* Limitmegkötésekkel.

** 95,5 százalékos adóteher. -->

kedvezményes adózás Sodexo cafeteriakeret cafeteria Bessenyey Bálint
Kapcsolódó cikkek