Cégvilág

Mindenki a Cadburyt akarja – Szárnyal az árfolyam

Történelmi magasságba emelkedett a Cadbury árfolyama, miután kiderült: a Krafton kívül a Hershey, a Nestlé és a Ferrero is érdeklődik a brit édességgyártó iránt.

A Cadbury akkor került az elemzők figyelmének középpontjába, amikor a Kraft ellenséges felvásárlási ajánlatot tett neki, miután a cég elutasította közeledését. Most változhat a helyzet, az Investec Securities elemzője úgy látja, nagyobb az esély a versengő ajánlatokra. Korábban már felmerült, hogy a Ferrero és a Nestlé is érdeklődik a Cadbury iránt. A csapathoz csatlakozott az amerikai Hershey is, ráadásul szárnyra kapott, hogy a brit cég pozitívan viszonyul utóbbi ajánlatához.

Ezzel gyakorlatilag az édesipar összes fontos játékosa beszállt a Cadburyért folytatott meccsbe. A Reutersnek nyilatkozó elemzők többsége szerint valószínűtlen, hogy a cégek közül bármelyik egyedül tenne ajánlatot, viszont akármilyen kombináció alakul is ki, az legyőzheti a Kraft jelenlegi 16,4 milliárd dolláros ajánlatát.

A Kepler Securities szakértője szerint ezért valószínű, hogy a Kraft emeli a jelenlegi ajánlatot. Jon Cox úgy gondolja, a Hershey még a Ferreróval közösen sem elég tőkeerős a felvásárláshoz. A Nestlének ugyan nem jelentene gondot a finanszírozási előteremtése, viszont komoly trösztellenes akadályokba ütközne, különösen Nagy-Britanniában.

A hírek hatására a Cadbury részvényeinek árfolyama 2 százalékot emelkedve csúcsot ért el, a mai napon 13 százalékkal a Kraft ajánlatában rögzített érték felett kereskedtek a cég papírjaival.

hershey Cadbury Nestlé kraft ferrero ellenséges felvásárlás
Kapcsolódó cikkek