Cégvilág

Nincs pénz a betegek otthoni ellátására

Húsz százalékkal csökkent a hospice és az otthoni szakápolás finanszírozása október 1-jétől. Az elvonás már most érezteti a hatását, hiszen a betegek egy részének várnia kell arra, hogy otthonába eljussanak a szolgálat munkatársai.

Hiába volna szüksége egy operált betegnek azonnal a kötözésre, vagy egy végtagtörött embernek a gyógytornászra, elképzelhető, hogy heteket kell várnia az otthonában. Október 1-jétől ugyanis húsz százalékkal csökkent az otthoni szakápolás finanszírozása, így hónap végére bizony elfogy a keret - írta a baon.hu.

Ugyanez történik a hospice ellátás keretében is, melyet egyebek között a végstádiumban lévő, otthon fekvő daganatos betegek vehetnek igénybe. Az elvonás ugyanis a hospice-t szintén érinti.

Dr. Fáy Tamásné, a kecskeméti megyei kórház ápolási igazgatója, aki egyben a szolgálatot ellátó Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány titkára, lapunknak elmondta: októbertől több mint háromszáz vizitet vontak el tőlük. Ez idén már a második, hiszen tavasszal száz vizittel már csökkent a keret.

Ez azt jelenti, hogy az év elejéhez képest több mint négyszáz beteglátogatással kevesebbre van keretük. A takarékosságnak ez a módszere viszont sehova sem vezet, hiszen az otthoni szakápolásnak pontosan az a lényege, hogy a beteg mielőbb felépüljön, kevesebb ideig legyen táppénzen. Közben pedig ne a méregdrága kórházi ellátást vegye igénybe, hanem a lényegesen olcsóbb otthoni ápolást. Ez utóbbi ugyanis valóban megérné az egészségügyi kasszának.

hospice ellátás pénzhiány betegellátás egészségügy
Kapcsolódó cikkek