Cégvilág

Padlón a bérleti díjak, de "összehúzzák magukat" a bankok

Az elmúlt hónapokban erőteljesen csökkent a bankok irodai tranzakcióinak száma és mérete - egyedül London volt kivétel. A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó tanulmánya szerint azonban az új piacra lépők miatt az angol kiskereskedelmi bank szektor is jelentős változáson fog keresztülmenni az elkövetkező pár évben.

Bár a világgazdasági válság hatására a bankok irodabérlete 53 százalékkal csökkent az elmúlt fél évben az előző hat hónaphoz képest, a csökkenés lassabb, mint azelőtt. Ezen időszak alatt olyan jelentős bérbeadások történtek, mint a Nomura 49 000 négyzetmétere a Cityben, valamint a Macquaire 20 000 négyzetmétere a City peremén.

A legmagasabb elérhető irodabérleti díjak Londonban mélypontra kerültek és a folyamatosan csökkenő új kínálat miatt a bankok kedvező feltételeket alkudnak ki egy-egy új épületre. Bár az ingatlanbérlés az összköltségeknek csak kis részét teszi ki, további megtakarításokra van lehetőség, de egyre kevesebb az esély a szerződések újratárgyalásával történő költségcsökkentésre.
 
A Cushman & Wakefield az elkövetkezendő 12 hónapban leginkább a jó anyagi helyzetben lévő valamint az ázsiai bankok költözésére számít. Bár a bérleti díjak lassan Európa összes pénzügyi fővárosában elérik a mélypontot, a Londonban látott trend legkorábban 2010 végéig nem lesz jellemző a kontinensen.
 
A bank szektor irodabérleti tranzakcióinak mértéke Párizsban csökkent a legkevésbé (itt csupán 1 000 négyzetmétert adtak bérbe az elmúlt 3 hónapban), a gazdasági mutatók javulásával és a bankok biztos jövőjével az irodabérletre felhalmozódott kereslet megnöveli a tranzakciók számát Európa pénzügyi fővárosaiban.

"A banki kirendeltségekre néhány év fejlődés és változás vár, több bank kényszerült képviseleteinek felszámolására, amivel kiugró lehetőséget szolgáltattak az új piaci szereplőknek, hogy megvethessék lábukat. Ezzel egy időben azonban számítunk a jó anyagi helyzetben lévő bankok szerves illetve felvásárlással történő jelentős terjeszkedésére."- vélte a tanácsadó cég képviselője.

bérleti díj irodabérlet Nomura Bank Macquarie London City Cushman & Wakefield iroda
Kapcsolódó cikkek