Cégvilág

Rács mögött a spamkirály

Rács mögé kerül Alan M. Ralsky, a spamkirály. A magát a kéretlen üzenetek atyjának nevező 64 éves amerikai informatikai zsenit csalásért ültetik le. A bírósági döntés is jelzi: az elmúlt években jelentősen szigorodott a spammerek elleni hatósági fellépés.

Ötvenegy hónap a börtönben és 250 ezer dollár pénzbüntetés – ennyit rótt ki keddi döntésében az illetékes amerikai szövetségi bíróság Alan M. Ralskyra. A 64 éves informatikai zseni nem akárki, ő a michigani spamkirály, a kéretlen üzenetek atyja.

Fénykorában napi több millió spamet küldött ki Amerika- és világszerte, e-mailjeit tíz- és százezrek olvasták napról-napra. Kedvelt módszere volt, hogy a kéretlen elektronikus levelekben – bennfentes információk látszatát keltve – obskurus kínai tőzsdei kiscégek papírjait ajánlotta vételre, majd a megugró kereslet nyomán meginduló árfolyamokon nagyot kaszált.

Ralsky az amerikai ügyészség állítása szerint nem kevesebb, mint 3 millió dollárt szedett össze 2004-05-ben, üzelmei csúcspontján. Cinkosa, egyben sógora, Scott Bradley szintén készülhet a börtönbe, ő 40 hónap letöltendőt kapott.

Megfigyelők szerint ugyanakkor mindketten viszonylag enyhe büntetést kaptak, az utóbbi időben ugyanis mind szigorúbbá vált az amerikai bíróságok ítélkezési gyakorlata, a hasonló deliktumokra kirótt büntetési tételek egyre jobban megközelítették a lehetséges maximumot. Együttműködési hajlandóságuk, beismerő vallomásuk segítette őket abban, hogy elkerüljék az akár 10 éves börtönbüntetést.

A börtön mellett a gigantikus kártérítési összegek a másik módszer, amellyel a spam műfaját próbálják „semlegesíteni” az amerikai bíróságok. Legutoljára, október végén 711 millió dollárt ítélt meg a San José-i bíróság a Facebook közösségi oldalnak – a gigászi összeget Sanford Wallace-nek, Ralsky mellett a másik hírhedett, csak Spamford néven emlegetett amerikai spammernek kellene kártérítésként kifizetnie.

A Facebook amiatt indított polgári pert Wallace ellen, mert a spammer kéretlen üzenetek millióival árasztotta el az oldal felhasználóinak mailboxait. A spammer ellen büntetőeljárás is folyik, jó eséllyel ő is ülni fog.

A Facebook már tavaly novemberben is megnyert egy fontos csatát, akkor egy bizonyos Adam Guerbuezt és annak Atlantis Blue Capital nevű cégét kötelezte egy bíróság 873 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére.

Szakértők szerint ugyanakkor inkább a kivételnek számít az, ha sikerül a kéretlen üzeneteket százmilliószámra elkészítő és kiküldő spammereket megfogni. A spamek túlnyomó részét ma már ugyanis úgynevezett bothálózatokon keresztül juttatják célba. A bothálózatokat rosszindulatú szoftverekkel megfertőzött számítógépek alkotják, amelyeket részben a spammerek kontrollálnak.

A hálózatokat bérbe lehet venni, természetesen illendő térítés fejében, ma már tehát az sem szükséges, hogy a spammeléssel foglalkozó „üzletemberek” értsenek is a számítástechnikához.

Az eredmény látszik is: a hatóságok minden erőfeszítése ellenére a világszerte elküldött e-mailek 90 százaléka kéretlen spam.

spammer kéretlen üzenetek spamkirály Alan M. Ralsky
Kapcsolódó cikkek