Cégvilág

Szuperrobot Mátranovákon

Új beruházást adott át és már a folytatásra készül a magyarországi üzemeiben 2005 óta folyamatosan fejlesztő Bombarider Transportation.

Pénteken átadták a Bombardier Transportation új, mátranováki gyártócsarnokában Európa legmodernebb hegesztőrobotját. Az összesen 2,2 millió eurós beruházáshoz 50 százalékos állami támogatást kapott társaság a Gazdaságfejlesztési Operatív program keretében. A fejlesztés révén nő az üzem termelése és 150 fővel több dolgozó foglalkoztatására nyílik lehetősége. „A Bombardier további fejlesztésekre készül Mátranovákon, az üzemet globális kompetencia központjává kívánja fejleszteni”, mondta az avatón André Navarri, a kanadai hátterű, németországi székhelyű vasúti járműgyártó elnök-vezérigazgatója. Ennek egyik feltétele az ott készülő termékek minőségének folyamatos javítása, a másik a magyar kormánnyal való, további gyümölcsöző együttműködés.

„A következő nagy projekt időpontját még nem tudom megmondani, de a munka folyamatos és már tárgyalunk a folytatásról a kormánnyal”, válaszolt a Világgazdaságnak André Navarri. A társaság üzleti terveiben fontos szerep jut a MÁV Trakciónak szállítandó, TRAXX mozdonyoknak, a MÁV Startnak szánt, további Talent motorvonatoknak, illetve a miskolci és a debreceni villamos vásárlásoknak is.

Ünnepi beszédében Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energia miniszter kiemelte, az ország számára elsősorban az új munkahelyek teremtése miatt fontos a beruházás. Miközben sok cég leépítéssel és visszavonulással reagál a válságra, a Bombardier fejleszt.



A Bombardier 2005-ben vásárolta meg a mátranováki üzemet, amelyet azóta folyamatosan bővít. Ez idő alatt a dolgozók létszáma 350 főről közel 800 főre bővült, az évente előállított forgóvázak száma pedig 660-ról 2000-re nőtt. A társaság Dunakeszin is van egy üzeme, ahol elsősorban vasúti személykocsikat gyártanak és újítanak fel, a profil azonban ott is folyamatosan bővül. A két leányvállalatnál együtt 1500 főt foglalkoztat. Interjúnk André Navarrival a keddi Világgazdaságban.

A világcég

A Bombardier Transportation több mint 35 országban összesen 31,5 ezer főt foglalkoztat. Vezető szerepet tölt be a kötöttpályás járművek gyártása és a kapcsolódó szolgáltatások terén. Fő profiljai a kötöttpályás járművek, hajtás és vezérlés megoldások és forgóvázak gyártása, valamint a szerviz. Vállalja teljes közlekedési rendszerek – a közlekedési rendszerek tervezését, gyártását, üzemeltetését és karbantartását is, testre szabott megoldásokkal, és kínál vasúti irányítási rendszereket is.

TRAXX André Navarri Start forgóváz Hónig Péter Mátranovák Dunakeszi Trakció MÁV Bombardier Transportation
Kapcsolódó cikkek