Cégvilág

"Többet kéne trükközni a hazai kkv-k érdekében"

Mintha Magyarország a stréber diák szerepére pályázna az EU-ban: semmi olyat nem csinálunk, amivel külpiaci pozícióba tudnánk hozni a magyar tulajdonú kis- és középvállalatokat.

Nem feltétlenül kellene exporttámogatásnak hívni, vagy pályázatokban nevesíteni az e törekvést szolgáló eszközöket, módszereket, de figyelembe kellene venni a hazai vállalkozások adottságait, lehetőségeit, amelyek nem versenyképesek a multikéval.” Így vélekedett a Világgazdaságnak egy cégvezető, mintegy summázva a hazai exportőr kkv-k véleményét. Bár számos pályázat, támogatási forma létezik a kkv-szektor számára, s ezeket elvben igénybe vehetik az exportőrök is, a válságkezelés részeként alig kerültek be újabbak ezek közé.

Több uniós rendelet deklarálja: kedvezmények nem nyújthatók az exporthoz közvetlenül kapcsolódó tevékenységek támogatására, az értékesítési hálózat kialakításához és működtetéséhez, az exporttevékenységgel összefüggésben felmerülő folyó kiadásokhoz, illetve olyanokhoz, amelyek az exportált mennyiséget befolyásolják – tudatta lapunkkal a gazdasági tárca.

Ugyanakkor a vállalkozások általános, közvetlenül exporthoz nem kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása nem tiltott. Így támogatható a cégek részvétele a nemzetközi vásárokon – ez nem közvetlen exporttámogatás, de segíti a kkv-knak a külpiacokon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kis- és középvállalat támogatás külpiac export kkv Európai Unió
Kapcsolódó cikkek