Megkezdődött az orosz TVEL új, továbbfejlesztett nukleáris üzemanyagának gyártása a temelíni atomerőmű számára, a cseh villamosenergia-termelő és értékesítő CEZ csoporttal kötött hosszú távú szerződésnek megfelelően. Az üzemanyagot, melynek engedélyeztetési eljárása sikerrel lezárult, 2010-től a temelíni erőmű két orosz tervezésű reaktorában használják majd. A TVEL a CEZ által 2006-ban kiírt nyílt pályázat nyerteseként vált az első számú cseh atomerőmű beszállítójává.

A gyártást ellenőrző munkacsoport, melynek tagjai a CEZ és az ALTA képviselőiből, valamint a TVEL Csoport szakembereiből áll, a közelmúltban látogatást tett az üzemanyagot előállító orosz Masinosztroítyelnyij Zavod (MSZ) üzemében. „Nagyon kedvező benyomásokat szereztünk az Elemas által gyártott második generációs VVER-440-es üzemanyag működéséről a Dukovany atomerőműben. Reméljük, hogy ugyanilyen eredmények várhatók a temelíni VVER-1000-es reaktor esetében is” – közölte Roman Kubín, az ALTA képviselője.


„Sokszor jártam már a vállalatnál, és figyelemre méltó, hogy milyen jelentős összegeket ruháznak be a gyártás korszerűsítésébe és a technológia fejlesztésébe.” Pavel Veselý, a CEZ Csoport nukleáris üzemanyag-beszerzési osztályának vezetője hozzátette, hogy a látogatás során a munkacsoport sikeresen megoldotta az összes gyártással és műszaki dokumentációval kapcsolatos kérdést, így megbízóként a munkafolyamat minden fázisával elégedett.

Peter Akszionov, az MSZ vállalat tervezési osztályának vezetője megerősítette, hogy az új üzemanyag csehországi műszaki és hatósági engedélyeztetése sikerrel lezárult. Ezzel a temelíni atomerőmű készen áll a TVSA típusú üzemanyag 2010-es fogadására. A kifejezetten a temelíni VVER-1000-es blokkok számára tervezett, továbbfejlesztett TVSA típusú üzemanyag a korábbinál tartósabb kivitelű, illetve hatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé. Műszaki adottságai javítják az üzemanyag költség-hatékonyságát és növelik az atomerőmű gazdasági teljesítményét. A moszkvai Kalinyiszkaja atomerőműben már sikerrel alkalmazzák ezt a módosított üzemanyag-típust.