Cégvilág

A gazdasági miniszter beszáll a csokoládé háborúba

Lord Mandelson ma leszögezte, hogy a befektetők "hatalmas ellenállásba" ütköznek a brit kormány részéről, ha a Cadburyt gyors pénzszerzésre szeretnék felhasználni. A gazdasági miniszter bejelentése azután született meg, hogy a Kraft hivatalosan is ajánlatott tett a brit édességgyártó megvételére.

Lord Mandelson a Cadbury cég szülővárosában, Birminghamben jelentette ki, hogy mind a brit kormány, mind a helyi lakosság részéről jelentős ellenállásba ütközik az a cég, amely "gyors pénzt" szeretne csinálni a Cadbury megvásárlásából.

A Financial Times szerint valószínű, hogy a brit kormány a döntéshozatallal és az alkalmazottakkal kapcsolatos garanciákat vár majd a vásárlójelölttől, különös tekintettel a Cadbury történelmi Bournville-i telephelyével kapcsolatban. A gazdasági miniszter kemény szavai arra utalnak, hogy a ma hivatalosan is vásárlási ajánlatot tevő Kraft 2005-ben eladta a brit Terry’s édességgyártóbeli részesedését. Emellett Mandelson vélhetően arra is célzott, hogy a Cadbury 15 százalékát fedezeti alapok tartják kézben.

A gazdasági miniszter leszögezte: a vásárlónak tisztelnie kell a céget, annak dolgozóit és hagyományait. Mandeson mai kijelentése szerint hosszú távú elkötelezettséget vár és nem rövid távú profitszerzést. A gazdasági miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában akadályozni a Cadburyre érkező ajánlatokat.

A Kraft ma a korábban ismertetettnek megfelelő ajánlatot tett a Cadburyre, az amerikai konszern 10,1 milliárd dollárt ajánlana a brit versenytársért. A befektetők január 5-ig dönthetnek az ajánlat elfogadásáról.

Cadbury ajánlat kraft gazdasági miniszter Mandelson
Kapcsolódó cikkek