Cégvilág

A hazai karácsonyfaizzók több mint 95 százaléka veszélyes

Az Európai Bizottság csaknem kétszáz ünnepi izzósort vizsgált meg több országban, köztük Magyarországon is. Az eredmény szerint három készletből majdnem egy áramütést vagy tűzet okozhat.

Az Európai Bizottság Magyarországon, Németországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Hollandiában tesztelt majdnem kétszáz izzókészletet. Európai átlagban a vizsgált termékek 30,4 százaléka esetében a vezeték, a szigetelés vagy a dugasz hibája jelentős biztonsági veszélyt hordoz. Ez azt jelenti, hogy átlagban háromból majdnem egy izzósor tűzveszélyt vagy áramütést okozhat – ismerteti az eredményeket a Telegraph.

Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa úgy nyilatkozott: a jelentésnek ébresztőként kell működnie az európai fogyasztók számára. A biztos leszögezte, hogy a nemzeti hatóságok megkettőzött erővel dolgoznak majd, hogy elejét vegyék a rossz minőségű termékek piacra jutásának. Emellett azonban az európai polgároknak is aktívnak és figyelmesnek kell lenniük ahhoz, hogy boldogan ünnepelhessék a karácsonyt.

A felmérés szerint négyből egy füzér esetében magas a kockázata annak, hogy meglazul a vezeték és ezáltal áramütést okoz a termék. Négyből majdnem egy izzósor esetében a szigetelés olyan vékony volt, hogy felmerült a túlmelegedés és ezáltal a lakástűz veszélye. A vizsgálat termékek közül tízből négy Kínából származott.

A teszten Magyarország szerepelt a legrosszabban: a vizsgált termékek 95,7 százaléka komoly biztonsági kockázatot hordozott. Ezzel szemben Hollandiában az izzóknak csak 56 százalékánál merült fel bármilyen hiba és csak pár darab jelentetett komoly veszélyt a fogyasztókra.

Európai Bizottság karácsonyfaizzó teszt karácsony Kuneva
Kapcsolódó cikkek