Cégvilág

A legrosszabb eshetőség – Extrém hidegre készült fel az E.On

Évről évre egyre komolyabb érdeklődés kíséri az E.On felkészülését a téli időszakra. Az évek óta napirenden lévő kisebb gázkrízisek és különösen az idei „forró” január óta az ellátásbiztonság kiemelt kérdés a politikusok és a közvélemény számára egyaránt.

A legnagyobb magyarországi földgázkereskedő, az E.On Földgáz Trade, valamint Magyarország legnagyobb földgáztároló vállalkozása, az E.On Földgáz Storage a törvényi előírásoknak megfelelően felkészült arra, hogy biztosítsa ügyfelei – s rajtuk keresztül az ország túlnyomó részének – téli földgázellátását.

Az energiaszektor szakmai felügyeletét ellátó hatóság, a Magyar Energia Hivatal által megadott keretszámok alapján az E.On Földgáz társaságok szakemberei meghatározták, mennyi földgázra van szükség a tárolókban ahhoz, hogy akár szélsőségesen hideg időben, vagy az importforrások időleges, akár egy hónapig tartó elapadása esetén is ki lehessen elégíteni az igényeket.

A földgáztárolók feltöltésénél az idén különösen fontos szempont volt az időzítés, ugyanis a gázárakban jelentős ingadozás mutatkozott. A gázár olajárhoz való kötöttsége miatt tudható volt, hogy a harmadik negyedévben a földgáz beszerzési költségei csökkennek a második negyedévhez képest.

Így 2009-ben – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – az E.On Földgáz Storage-nál a júliustól szeptemberig tartó időszakot jelölték ki betárolási csúcsidőszaknak. Az E.Onnál az idén a szokásostól eltérő módon zajlott a téli felkészülés tervezése, a törvényi előírásokon túlmenő felkészülési munka zajlott. Megszületett például a „legrosszabb eshetőség” forgatókönyve, amely a lehető legrosszabb helyzetet veszi alapul, tehát extrém hideg telet és az orosz importforrás egy teljes havi kiesését.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Energia Hivatal csúcsidőszak tél E.On Földgáz Storage E.On gázár E.On Földgáz Trade
Kapcsolódó cikkek