Cégvilág

A Magyar Telekomé az ISH

A Magyar Telekomé lehet a kórházi informatikai szolgáltatásokat nyújtó International System House (ISH) Kft. - döntött a Gazdasági Versenyhivatal.

A két cég 2009. május 28-án üzletrész-adásvételi szerződést kötött, melynek értelmében a Magyar Telekom meg kívánja vásárolni az ISH üzletrészének 100 százalékát.

A Magyar Telekom-csoport az elektronikus hírközlési szolgáltatások teljes körével foglalkozik, beleértve a lakossági és üzleti szegmenset egyaránt. A hírközlésen túl az MT és leányvállalatai jelen vannak többek között az informatikai szektorban is, azonban az összefonódás szempontjából releváns kórházi informatikai szolgáltatások területén nem.

Az ISH Kft. az Egyesült Államokban bejegyzett Britex International LLC kizárólagos tulajdonában áll. Átfogó kórházi számítástechnikai megoldásokat nyújt hazai és külföldi ügyfeleknek. A társaság közös fejlesztés után a 90-es évek végén megvásárolta a MedSolution kórházi informatikai rendszer jogait az IBM-től, jelenleg is ez a rendszer adja a termékpaletta gerincét.

A versenytársakhoz képest eddig is az ISH volt a legerősebb piaci szereplő. Pénzügyi helyzete az összefonódás eredményeképp kétségkívül javulni fog, a MT pénzügyi hátterének köszönhetően a cég lehetőségei bővülnek. Ennek a szerint egyrészt az ügyfelek rövid távon mindenképp hasznát vennék, másrészt a versenytársak előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy partneri viszonyba lépjenek más telekommunikációs szolgáltatóval.

Az MT telekommunikációs szolgáltatóként jelenleg a kórházak jóval nagyobb hányadában van jelen, mint az ISH. Versenyjogi szempontból kifogásolható árukapcsolás akkor jelentkezne, ha a fuzionált felek keresztfinanszírozás által, agresszívan árazott csomagban értékesítenék szolgáltatásaikat a kórházak számára, kiszorítva vagy jelentősen meggyengítve az ISH jelenlegi versenytársait. A GVH szerint azonban ezen káros versenyhatás nem bizonyítható kellő biztonsággal.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacokon vagy annak jelentős részén. Mivel a fentiek miatt ilyen hatásokkal nem kell számolni, a versenyhatóság a fúziót engedélyezte.

Magyar Telekom GVH versenytörvény
Kapcsolódó cikkek