Cégvilág

Az Aranybika is térdre rogyott

Részben vagy teljesen bezárt szállodák, és a pénzük után futó bankok – rossz évet zárnak a hotelek. A Magyarországon megforduló külföldiek többet költöttek, mint korábban, de a bevásárlóturizmus hozadékából a szálláshelyek nem igazán profitálnak – tudósít a Népszabadság.

Megritkította a krízis a szállásadókat: szakmai körökben legalább tucatnyi olyan házról tudnak, amelyik bezárt. Van, ahol a téli üzemszünetre hivatkozva tartják lehúzva a rolót, de közben tudható, hogy klasszikus csőd miatt kellett befejezni a működést. A válság nem kíméli a patinás szállókat sem, nemrég Debrecen legismertebb szállodáját, az Aranybikát is működtető Cívis Hotels Zrt. jelentette be, hogy csődvédelmet kér.

A cívisvárosi példa jól mutatja, hogy milyen nehéz talpon maradni a működőképesség szélén tántorgó szállodaiparban, amely ráadásul a nemzetgazdaság egyik leginkább eladósodott ágazata. A nem kevesebb mint 1200 milliárd forint hitelállományt nyögő hotelek túlélése épp ezért fontos a bankok számára, egy sorozatos szállodacsőd többeknek okozna komoly bonyodalmat – figyelmeztet a probléma nagyságára Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség január elsejétől hivatalba lépő elnöke.

Az idegenforgalmi szakember a Népszabadságnak elárulta: a hitelintézetek jobb híján kénytelenek a hitelek átütemezésével, a törlesztések moratóriumával elkerülni a legsúlyosabb bajt. A budapesti, valamint a vidéki nagyvárosokban működő szálláshelyek már tavaly télen megtapasztalták az üzleti rendezvények és az üzleti utazások drasztikus csökkenését, míg a vidéki gyógy- és wellness szállodák néhány hónappal később szembesültek a külföldi és belföldi forgalom csökkenésével. A vendégéjszakák száma nagyjából 10 százalékkal lesz kevesebb 2009-ben, mint egy évvel korábban.

turizmus hotel idegenforgalom Aranybika szálloda Cívis Hotels Szállodaszövetség
Kapcsolódó cikkek