Cégvilág

Bemutatkozik az első turista űrhajó - Fotó!

A Virgin Galactic ma mutatja be a Mojave sivatagban a SpaceShipTwo-t, az első magánűrhajót, amely a jövőben rendszeressé teheti az űrturizmust.

A Virgin Galactic szóvivője szerint az ünnepélyes leleplezést koktélparti követi majd, így ünnepli a brit milliárdos Richard Branson és Burt Rutan légiközlekedési mérnök a jármű elkészültét. A SpaceShipTwo lesz az első magánkézben lévő űrhajó, amely rendszeresen szállíthatja az érdeklődőket az űrbe - írja az AP.

Elődje, a SpaceShipOne már sikeres kísérletet tett erre 2004-ben, Rutan cége, a Scaled Composites LLC azóta az űrhajó tömeggyártásán dolgozik. Richard Branson, a Virgin birodalom vezetője úgy nyilatkozott: céljuk, hogy olyan árfekvést érjenek el az űrutazásban, amelynek köszönhetően több százezren ismerhetik meg a világűrt.

A SpaceShipTwo a prototípusnál tágasabb, hat utast és két pilótát fogad be, a látványról pedig tetőablakok is gondoskodnak. Az űrhajó jövőre kezdi meg a tesztrepüléseket és várhatóan 2011-ben éri el maximális repülési magasságát. A cég közlése szerint eddig mintegy háromszázan fizettek 200 ezer dolláros letéti díjat azért, hogy az elsők között válthassanak helyet az űrhajón.

A Virgin Galactic egy jelenleg építés alatt álló Új-mexikói légi kikötőből indítja majd a járatokat. Egy út két és fél órán át tart és a turisták 5 percig élvezhetik a súlytalanságot. A cég a tervek szerint mintegy 400 millió dollárt fordít az öt űrhajóból és hordozóikból álló flotta kiépítésére

Branson Turista űrhajó Virgin Galactic tesztrepülés
Kapcsolódó cikkek