BUX 39,234.2
-5.50%
BUMIX 3,852.63
-1.33%
CETOP20 1,952.57
-0.70%
OTP 9,010
-8.17%
KPACK 3,100
0.00%
-0.91%
-4.35%
+0.85%
-4.00%
ZWACK 17,400
-1.42%
-1.96%
ANY 1,610
-1.23%
RABA 1,165
+0.43%
-1.79%
-4.44%
-1.33%
-2.27%
+2.19%
-2.73%
-1.50%
0.00%
+1.03%
OTT1 149.2
0.00%
-1.95%
MOL 2,504
-9.14%
+1.69%
ALTEO 2,200
-5.98%
0.00%
-3.02%
EHEP 1,595
-5.62%
-0.67%
-3.80%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.59%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
+0.48%
-1.90%
-3.60%
-2.60%
-1.27%
-2.75%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,370
-9.89%
+2.10%
NAP 1,206
0.00%
-15.15%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Egyre népszerűbb az afrikai harcsa

Az országon belül vannak ugyan eltérések, ám általánosságban elmondható, a válság nem annyira éreztette hatását a halágazatban – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának ügyvezető elnöke.

Orosz Sándortól megtudtuk: az egy főre jutó éves halfogyasztás 1997 óta 2,7-ről 4,2 kilogrammra nőtt – hazánk még így is sereghajtó a 17 kilós átlagfogyasztást produkáló Európában –, és a termelők azt remélik, a jövő évtized közepére eléri a hat kilót. Az ügyvezető elnök szerint a növekedés az egészséges étkezés terjedéséhez és a hallal kapcsolatos marketingnek köszönhető.

A növekedés tényét megerősítette a legnagyobb hazai halfeldolgozó kapacitással rendelkező Balatoni Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója is. Hegedűs Gyula azonban inkább a fogyasztók növekvő árérzékenységével magyarázza a növekvő keresletet. Az elsősorban ponttyal és busával foglalkozó cég eladásainak 40 százalékát realizálja a karácsonyi időszakban, míg termékei 20 százalékát húsvét környékén.

A karácsony uralma az ágazat egészéről is elmondható: a 22-24 ezer tonnás hazai haltermelés közel egyharmada ilyenkor talál vevőre. Ami a hazai piacot illeti, Orosz Sándor pozitívumként az afrikai harcsa iránti növekvő keresletet említette. Mint elmondta, egy évtized alatt a második legnépszerűbb fajtává vált az itthon, intenzív körülmények között tenyésztett hal.

A tendenciák ugyanakkor azt mutatják, éves szinten mintegy nyolc százalékkal csökken az élő étkezési ponty eladása. Erre részben magyarázat, hogy a kereskedelmi láncok maguk darabolják, készítik elő a halat – a feldolgozókhoz képest jóval enyhébb higiéniai feltételekkel – emelte ki Orosz Sándor.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek