Cégvilág

Felháborítónak tartják a Sláger viselkedését - Válasz a nagyköveteknek

Nyílt levélben fordult kilenc nagykövethez az econet.hu Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az FM1 Zrt. vezérigazgatója. Balázs Csaba és Kádár Tamás két országos napilapban és egy gazdasági lapban megjelentett levélben a nagykövetek azon lépésére reagál, amelyben felhívták az ország figyelmét a nem transzparens gyakorlatokra a műsorszórás területén.

Az aláírók leszögezik: az FM1 Zrt. soha semmilyen formában nem pályázott politikai, vagy beszélgetős rádió megvalósítására, pártkötődése nincs. Hozzáteszik: a pályázatot a nominálisan is legmagasabb érvényes ajánlatot benyújtó pályázók nyerték meg, a pályázati felhívás egyetlen tényleges versenyelemet tartalmazott, amelynél sehol a világon nem ismernek objektívebbet, ez pedig a díjverseny. Mint írják, az ORTT az egyetlen jogszerű döntési lehetőséggel élt, amikor a legjobb ajánlatot benyújtó pályázókat nyilvánította nyertesnek a két meghirdetett országos frekvencián.

Az econet.hu és az FM1 vezetője szerint nem igaz, hogy az FM1 Zrt. által ajánlott műsorszolgáltatási díj irreálisan magas. A második helyezett Danubius és az FM1 által ajánlott műsorszolgáltatási díj közötti mintegy 2 milliárd forintos különbségből hozzávetőlegesen 1,7 milliárd forint az utolsó két évben merül fel, ami az elvileg 2014-re tervezett digitális átállást követő időszakra tehető. A digitális átállást követően az FM1 Zrt. analóg műsorszolgáltatási joga megszűnik, illetve radikálisan átalakul a műsorszolgáltatási piac. A konzorcium azzal számolt, hogy ezek a változások kedvezőek lesznek a magyar államkassza és az adófizetők számára, ami nem irreális, hanem inkább ésszerű feltételezés egy, a piacra belépni kívánó üzleti vállalkozás részéről – szögezik le.

Balázs Csaba és Kádár Tamás visszautasítja a leköszönt ORTT-elnök kijelentéseit, amelyek véleményük szerint súlyosan rombolják az FM1 Zrt. és a hozzá tartozó vállalatcsoport, valamint Magyarország megítélését.

A három napilapban megjelenő nyílt levél aláírói úgy fogalmaznak: felháborítónak tartják, hogy a vonatkozó jogszabályok megsértése miatt egyébként többször megbüntetett Sláger Rádió magát a magyar sajtószabadság védelmezőjeként tünteti fel.

Előzmények

Október 28-án az Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-t és az FM1 Konzorciumot hozta ki győztesként a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia használati jogosultságának a megszerzésére kiírt pályázatain az ORTT. Majtényi László már ekkor közölte: az eddig született döntéseket rossznak és következetlennek tartja. Úgy vélte: minden erőfeszítése ellenére sem sikerült a politikát távol tartania a testület munkájától. Az elnök a döntést követően lemondott tisztségéről és kijelentette, hogy a politika áll a háttérben.

November 19-én 0.00 órától a jelenleg a Sláger Rádió programját sugárzó országos hálózat frekvenciáin a Neo FM, a Danubiusén pedig a Class FM adása hallható. A Sláger Rádió november 4-én benyújtotta  keresetét a Fővárosi Bírósághoz az ORTT döntése kapcsán. November 19-én figyelmeztette Magyarországot a „nem transzparens” viselkedés, azaz a korrupció negatív utóhatásaira kilenc állam budapesti nagykövetsége, amelyek befektetői képviselik a nálunk megtelepedett külföldi működő tőke jelentős részét. Erre válaszolt most az econet és az FM1 vezetője.

Class FM majtényi Econet NEO FM Kádár Tamás nagykövet Balázs Csaba ORTT fm1
Kapcsolódó cikkek