Cégvilág

Folytatja a KamAZ felvásárlását a Daimler

A KamAZ egyik fő tulajdonosa ma közölte: a Daimler további 5-6 százalékot vásárol meg az orosz teherautógyárból, amelyben 2018-ra a cég irányításához szükséges tulajdonrészt szerezhet.

Miután a Daimler 10 százalékot vásárolt az KamAZ-ból, a német konszern további 5-6 százalék megszerzését tervezi – közölte a RIA Novosztyival az állami tulajdonban lévő Russian Technology vezetője. Az orosz állami cég a teherautógyár 34 százalékát birtokolja.

Szergej Csemezov elmondta: jelenleg folynak a tárgyalások a részvényvásárlásról, az ár várhatóan a tavalyi megállapodásnak felel meg. A Russian Technology vezetője elmondta: 2018-ra a KamAZ irányításához szükséges tulajdonrészt szerezhet a Daimler. A hír hatására a KamAZ részvényeinek árfolyama több mint 4 százalékot emelkedett.

A november végi bejelentés szerint a Daimler két vegyesvállalatot hoz létre a Kamazzal, hogy ezzel növelje a termelést Európa legnagyobb teherautópiacán. A Fuzo Kamaz Trukcs Rus Japánból hoz be kisteherautó alkatrészeket, amelyeket Oroszországban szerelnek össze a következő év első negyedétől. A másik vegyesvállalat, a Mercedes-Benz Trucks Vostok pedig a második negyedévtől kezdi meg nehézteherautók gyártását.

A Mercedes-Benz teherautó üzletágának vezetője az együttműködés kapcsán úgy fogalmazott: a Kamaz kiterjedt forgalmazói hálózattal rendelkezik és ezzel a Daimler sikeresen terjeszkedhet egy olyan régióban, amely gyors növekedést ígér a válság végeztével. Mind a Kamaz, mind a Daimler 4,1 milliárd eurót fektet az üzletbe, amelyért 50-50 százalékos részesedést szereznek a közös vállalatokban.

tulajdon felvásárlás teherautógyár Daimler Kamaz Russian Technology
Kapcsolódó cikkek