Cégvilág

"Hajszál választja el az ingatlanszakmát a bűnözéstől"

Ingatlan-értékbecslőkkel akarják megfizettetni bedőlt hiteleiket a bankok. Az ingatlanközvetítők se jártak jobban: a válság az irodák felét csődbe juttatta. A sorra megjelenő miniszteri rendeletek mit sem változtatnak a helyzeten, a vagyonadót pedig nem veszik komolyan a megrendelők – írja a Népszabadság.

Hajszál választja el az ingatlanszakmát a bűnözéstől - állítja Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke, aki éppen ezért tartaná nagyon fontosnak a szakma gyakorlásának törvényi szintű szabályozását. Bár az elmúlt időszakban több miniszteri rendelet is napvilágot látott, az alapvető kérdésekre még mindig nem sikerült választ találni – írja a Népszabadság.

Szakmai egyeztetések híján ezek a jogszabályok aligha lehetnek többek egyszerű ötletelésnél - véli Békési. - Erre utal az is, hogy többségüket a kihirdetés után alig néhány héttel módosítják. Máskor meg semmiféle újdonságot nem tartalmaznak - teszi hozzá. Az ingatlanközvetítők jegyzők alá rendelése például az aktuális helyzetet rögzítette.

Ráadásul nem több formalitásnál, mivel a szakmai névjegyzéket nem pótolja. A közelmúltban megszűnt a Pénzügyminisztérium hét évvel ezelőtt életre hívott, később a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által karbantartott, önkéntes regisztráción alapuló listája is. Így most legfeljebb a szakmai szervezetek által összeállított félhivatalos listákon nézhetnek utána az ingatlantulajdonosok az ajtajukon kopogtató öltönyös ember reputációjának. Jelenleg bárki kiadhatja magát ingatlanközvetítőnek, illetve értékbecslőnek, hiszen hivatalos nyilvántartás nélkül lehetetlen ellenőrizni a bemondott adatokat.

Az álközvetítő pedig könnyűszerrel tarthat terepszemlét egy rabláshoz. A lakás bejárásakor készült felvételek kiválóan alkalmasak az értékek feltérképezésére, a feltárt adatok, illetve a tulajdoni lap pedig fiktív adásvételi szerződések megkötését is lehetővé teszik.

rendelet ingatlanközvetítő Ingatlan-értékbecslő Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete
Kapcsolódó cikkek