Cégvilág

Harc a Hungrail és a kamionosok között

Nehezményezi a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés, hogy november 4. és március 1. között a nemzetközi forgalomban részt vevő tehergépkocsik a hétvégeken is használhatják közútjainkat a vonatkozó kormányrendelet szerint.

Ráadásul egy hónappal leszűkült a nyári hét végi kamionstop ideje is, szombatonként reggel pedig 8 óra helyett csak 15 órakor kezdődik. A Hungrail szerint novemberben azért esett 25 százalékkal a hazai ro-la forgalom, azaz a kamionok vasúton történő szállítása, mert akkortól a külföldiek már a hétvégeken is használhatják a közutakat.

Máshogy látja a kérdést a közlekedésért is felelős szaktárca (KHEM). A minisztérium kommunikációs osztályától kapott válasz szerint az ominózus időszakban a kormányrendelet minden korábbi változata engedte a tranzitszállításokat, tehát nincs és soha nem is volt olyan eredeti állapot, amelyet a Hungrail kérésének megfelelően helyre lehetne állítani.

A jogszabály tavaly még szigorodott is, mert már csak a legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi osztályú járművekre érvényes a korlátozásmentesség. A kamionok téli forgalomkorlátozása viszont nem változott, szemben a Hungrail állításával.

Azt, hogy a nyári kamionstop időhatárai módosításának milyen hatásai vannak, még vizsgálja a KHEM egy kutatóintézet bevonásával. A ro-la kapacitások kihasználatlansága a minisztérium szerint nem a rendelet változása, hanem két másik ok miatt romlott.  A válság miatt jelentősen estek a teherszállítási igények, továbbá az EU-hoz újonnan csatlakozott Bulgária és Románia számára lehetővé vált az úgynevezett közlekedési engedély nélküli tevékenységvégzés más tagállamokban.

„A ro-la forgalmat főként a török, valamint a bolgár és román kamionosok veszik igénybe, akik Szegedtől az osztrák–német határon lévő Welsig utaztatják a járműveket. Ha a közutat választják, azt azért teszik, mert a Hungarocombi ro-la szolgáltatása a sok százmilliós költségvetési támogatás ellenére is drágább és lassabb, mint kamionnal végighajtani két országon” – vélekedett érdeklődésünkre Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NIT Hungary főtitkára.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kamion KHEM teherautó Hungrail NiT Hungary ro-la Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete
Kapcsolódó cikkek