Cégvilág

Megrángathatják a medve bajszát – Győzött a Jukosz

A Jukosz olajcsoport tulajdonosai közölték, hogy sorsdöntő ítélet született a javukra Hágában.

A Hágai Nemzetközi Bíróság döntése ugyanis lehetővé teszi, hogy a volt tulajdonosok 100 milliárd dollár összegű kártérítést követeljenek az orosz kormánytól, a cég állami tulajdonba vétele után - jelenti a Financial Times.

A hágai döntés értelmében Moszkvát kötik az Energia Charta Szerződés feltételei, noha az orosz parlament a szerződést eddig nem ratifikálta. A Jukosz tulajdonosai azzal vádolják Moszkvát, hogy sorozatos csődök és eszközértékesítés révén kisajátította az olajóriást, ami végül a Rosznyeft orosz állami olajcég tulajdonába került. A Jukosz három éven keresztül tartó adóhatósági harcot követően 2007 novemberében szűnt meg létezni, miután eszközeinek jó részét pénzzé tették. Az Energia Charta alapján az államok nem sajátíthatják ki a befektetéseket.

Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz alapítóját pedig nyolc éves börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt. Az üzletember mindvégig tagadta bűnösségét és azt állította, hogy nyugatbarát hozzáállása miatt indult ellene eljárás, Moszkva célja pedig az értékes olajcég megszerzése volt.

A Financial Times szerint az orosz kormány szóvivője közölte, hogy a hágai döntést "gondosan tanulmányozzák", de kétségbe vonta, hogy a chartát alkalmazni lehetne Oroszországban, hiszen a dokumentumnak megfogalmazása szerint ott nincs "jogi ereje".

Hága Jukosz Rosznyeft Hodorkovszkij adócsalás
Kapcsolódó cikkek