Cégvilág

Nem lehet mindenkinek ingyen adni az oltást

Tovább nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a múlt héten csaknem ötödével többen lettek betegek, mint a megelőző hét napban.

„40 300 új beteget regisztráltak az orvosok, szemben a megelőző hét 34 100 új betegével” – hangsúlyozta Székely Tamás miniszter. Kórházban jelenleg 346 embert ápolnak, harmadával többet, mint az előző héten.

A betegek között 37 százalékos a gyerekek aránya, csaknem 25 százalék 15-24 éves fiatal, és 20 százalék 25-34 éves. A kismamák oltásáról Székely elmondta: sok terhes nőt beoltották már, a védőoltások pedig veszélytelenebbeknek bizonyultak, mint a vírus szövődménye. Ezt támasztja alá, hogy tegnap újabb kismama került a Semmelweis Egyetem klinikájára az új influenzavírus szövődményével. A 31 hetes terhes nőnél császármetszést hajtottak végre, a gyermek jól van. Rajta kívül hét várandós anyát kezelnek intenzív osztályon.

„Arra számítok, hogy a védőoltások egyre szélesebb körű alkalmazása miatt ellaposodik a jráványgörbe” – magyarázta Bujdosó László. A Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke szerint így nálunk nem lesz olyan csúcs, mint néhány héttel ezelőtt Ukrajnában, ahol a hirtelen tömeges megbetegedések nehéz helyzetbe hozták az egész országot.

A pártok hangneme is durvul H1N1-ügyben. „Hagyja abba a Fidesz a megosztó politikát a vírus elleni védőoltás ügyében, mert ez emberek életébe is kerülhet” – szólította fel az ellenzéki pártot az MSZP. Míg a Fidesz legutoljára már azt követelte, mindenkinek járjon ingyenesen a vakcina. „A költségvetésben 2,5 millió ingyenes oltás szerepel, ezeket haladéktalanul biztosítani kell a lakosságnak és nem off-shore cégekkel üzletelni” – mondta Pesti Imre, fideszes szakpolitikus. A tárca közölte: nem lesz teljesen ingyenes a védőoltás.

vakcina H1N1 Omninvest influenza oltás sertésinfluenza pártok egészségügy új influenza
Kapcsolódó cikkek