Cégvilág

Orbánhoz fordulnak a kórházak

Miközben 10 százalékkal nőtt a kórházak betegforgalma, egyhavi finanszírozási összeg hiányzik az egészségbiztosító idei gyógyító-megelőző kasszájából – mondta a Világgazdaságnak Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület elnöke a tegnapi közgyűlésüket követően.

Mivel a jelenlegi egészségügyi vezetéstől már nem sokat remélhetnek, Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz, a várható kormányfőhöz fordulnak. Nem programot kínálnak, hanem az egészségügyi intézményrendszer átalakítására, egy új, átlátható és a gyógyítási szükségletekhez igazodó finanszírozás bevezetésére készített javaslataikat szeretnék átadni, amelyeket független szakértők dolgoznak ki – tette hozzá. A súlyponti kórházak egyesülete egyébként megkeresi a többi szakmai szervezetet, hogy van-e lehetőség a kórházak érdekében a közös fellépésre.

A szövetséghez tartozó súlyponti kórházak szerint sürgős válságmenedzselésre van szükség. Bírálják a tb-finanszírozás gyakori változását, amelyhez nem tudnak igazodni az intézmények. Az idén háromszor változott a rendszer – állítja Pikó Károly, az egyesület elnöke, a Nyíregyházi Egészségügyi Intézmények Holding vezetője.

Ők azért alakították meg október elsejével ezt a társaságot, hogy racionalizálják a megyei egészségügyi intézmények munkáját, így megszüntethetik a párhuzamos tevékenységeket, hatékonyabb lehet a gazdálkodás. Ám az intézmények átalakítása önmagában kevés, az idei, sőt a jövő évi költségvetési előirányzat ugyanis nem elég a jelenlegi kórházi struktúra működéséhez.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Orbán Viktor Csiba Gábor Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület egészségügyi intézmény tb finanszírozás
Kapcsolódó cikkek