Cégvilág

Óriásit buktak a hazai építőanyag-gyártók

Óriási veszteségeket szenvedtek el az idén az építőanyag-gyártók, a válságos helyzetben lévő építőipar számos iparágat rántott magával.

Ebben az évben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) becslése szerint 1800 milliárd forint körül várható az országos építési-szerelési tevékenység, ez összehasonlító áron több mint egyharmadával lenne kisebb, mint az ágazat „utolsó jó évének” számító 2006-ban.

Mindezt tudva nem csoda, hogy mélypontra kerültek az építőanyag-eladások; erről tanúskodik a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) által – az MTI felkérésére – készített felmérés is, amely szerint egyedül a síküveggyártás maradt változatlan, és ez is az európai kapacitások beszűkülésével magyarázható.

A magyar tégla- és cserépipar helyzetének válságosra fordulását jelzi, hogy a cseréppiac viszszaesése 2009-ben meghaladta a 25 százalékot, de már 2008-ban is csökkent a piac. Ennél is nehezebb a téglaipar helyzete, amelynek felvevőpiaca szinte kizárólag az újlakás-építés, így a zuhanás terméktípustól függően 30-40 százalék volt – de egyes cégek esetében ennél is nagyobb.

Ennek hatására a válság kezdete óta mintegy tíz hazai gyár zárt be véglegesen, és további üzembezárások várhatók, és nemcsak a tégla-, de a cserépszektorban is. A felmérés szerint az ablakgyártás 15-17, a cementipar 20 százalékkal esett vissza.


A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

MÉASZ síküveg Magyar Építőanyag-ipari Szövetség építőanyag Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ÉVOSZ cserép építőanyag-gyártó tégla
Kapcsolódó cikkek