Cégvilág

Putyin: Ez nagy újévi ajándék Oroszországnak

Nagy új évi ajándék ez Oroszország számára - jelentette ki Vlagyimir Putyin miniszterelnök, a Vlagyivosztok közeli Kozminó kikötőben található, 14 milliárd dolláros új olajterminál átadásakor.

Ezzel a mai Oroszország egyik legnagyobb, stratégiai jelentőségű projektje valósult meg, amely lehetővé teszi számunkra, hogy növekvő új piacokon jelenjünk meg az ázsiai-csendes óceáni térségben - emelte ki Putyin.

Az esemény során Putyin gombnyomással hozta működésbe a terminált, hogy az olajjal töltse meg a 100 ezer tonnás Moszkvai Egyetem tartályhajót, amely a viharos szél ellenére Hongkongba indul – tudósít a Reuters.

Az orosz miniszterelnök szerint a terminál megépítése 2 milliárd dollárjába került a Transznyeftnek és további 12 milliárd dollárt fordítottak a csővezeték kiépítésére a szibériai olajmezőktől Kelet-Szibériáig, ahonnan a kőolajat vasúton szállítják Kozminoba, a Kelet-Szibériából a kikötőig tartó vezeték pedig újabb 10 milliárd dollárba kerül majd. Ha elkészül, ez lesz a harmadik legnagyobb orosz tengeri olajterminál Primorszk és Novorossziszk után.

olajterminál Kozmino Putyin tartályhajó
Kapcsolódó cikkek