Cégvilág

Tömeges elbocsátásoktól tart a német fémipari szakszervezet

A válság enyhülése ellenére a német kohászati és fémipari termékek iránti kereslet még nem érte el a korábbi szintet. Az IG Metall szakszervezet ezért attól tart, hogy a jövő évben több százezer dolgozót bocsáthatnak el a fém- és az elektromos ágazatban.

A gazdasági válság enyhülése ellenére 2010-ben a szektor kapacitásainak 20-30 százaléka kihasználatlan marad. Az iparág cégeit tömörítő szervezet szerint a kapacitáskihasználtság történelmi mélypontot ért el.

Erről beszélt Detlef Wetzel, a szakszervezet második elnöke a Berliner Zeitungnak nyilatkozva. "Rövidtávon még kereken 750 ezer munkahelyet látunk veszélyben" - emelte ki az IG Metall vezetője az N24 hírtévé szerint.

Ezért a szakszervezet a foglalkoztatás biztosítását követeli a munkaadóktól és a politikától. Wetzel részleges megoldásként a heti munkaidő további csökkentését ajánlotta a munkaadóknak. Jelezte ugyanakkor, hogy az IG Metall kész a további engedményekre.

A jelenlegi megállapodás szerint a normális 35-ről 30 órára csökkenthető a heti munkaidő a bérek kiigazítása nélkül. A szakszervezeti vezető kilátásba helyezte a munkaidő további mérséklését, hozzátéve, hogy ez már csakis a fizetések módosításával valósulhat meg.

IG Metall fémipar elbocsátás szakszervezet leépítés
Kapcsolódó cikkek