Cégvilág

52 milliárdot jelentene veszteségként az EMFESZ

Új könyvvizsgálót keres az EMFESZ Kft., amelynek érvénytelenné váltak a tavalyi és idei első féléves mérlegeinek auditjai, miután – mint kedden megírtuk – felmondott addigi könyvvizsgálója, s visszavonta a gázkereskedőtől átvett anyagokra és információkra vonatkozó úgynevezett befogadó nyilatkozatát is.

A Moore Stephens Hezicomp Kft. rendkívüli felmondással távozott január 22-én. Hét pontba szedett indoklása szerint úgy ítélte meg, hogy ügyfelétől nem kapott teljes körű, illetve minden tekintetben a valóságnak megfelelő információkat 2008-ról, vagyis arról az évről, amelyre az EMFESZ január 20-i értesítése szerint önrevíziót szeretett volna végrehajtatni.

Góczi István ügyvezető igazgató szeretné a tavalyi mérlegben szereplő, több tételből álló, mintegy 52 milliárd forintnyi tartozást áttetetni a behajthatatlan követelések közé, tehát veszteségként megjelentetni.

E szándékában megerősítette a legnagyobb adóstól, a Mabofi Holdingstól – egyben volt, saját tulajdonosától – ez év májusában kapott levél, amely szerint a Mabofinak nem áll szándékában az összeget visszafizetni. (A Mabofi és a többi érintett adós is Dmitro Firtas ukrán üzletember érdekeltségi körébe tartozik.) A Firtas-csoporton belüli hatalmas kölcsön, illetve annak visszaadása korábban az éves működés rutinszerű része volt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

emfesz könyvelő Moore Stephens Hezicomp Kft. veszteség Dmitro Firtas Mabofi
Kapcsolódó cikkek