Cégvilág

A stratégiai kórházak egyesülete a Fidesszel egyeztet

Elhárította a közvetlen kárveszélyt a kormány azzal, hogy betartva a szakmai szervezetekkel kötött megállapodást, az egészségpénztár pénteken átutalta a kórházaknak és szakrendelőknek a plusz egyhavi finanszírozási összeget – mondta a Világgazdaságnak Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke.

Most már senki sem fanyaloghat, hiszen a gazdasági válság ellenére is segítséget kapott az ágazat. Fellélegezhetnek a szolgáltatók, hiszen kifizethetik a felgyűlt adósságaikat – fogalmazott. De fellélegezhetnek az ágazat irányítói is, a következő időszak alkalmas lehet arra, hogy elkezdjék az intézményrendszert érintő tervek kidolgozását. Olyan megoldást kell találni, amely hosszú távra rendbe teszi az egészségügyet, kiszámíthatóvá teszi a gyógyítást – tette hozzá.

Ám Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület elnöke, a miskolci megyei kórház főigazgatója nem ennyire optimista. Szerinte egyhavi finanszírozási összeg hiányzik az idei gyógyító-megelőző kasszából, annak összege kevesebb a két évvel ezelőttinél. Intézményük most 1,14 milliárdot kapott az úgynevezett plusz egyhavi juttatásból.

Ám ez nem többletpénz, csupán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) előre hozta a novemberi gyógyítási teljesítmények ellenértékének kifizetését. Ezután ugyanis a gyógyításért nem a szokásos három, hanem két hónap után fizet majd az OEP.

A súlyponti miskolci kórháznak jutott pénz 60 millió forinttal kevesebb az egy évvel korábban kapott havi finanszírozás összegétől. Így, ha havonta ennyivel lesz kevesebb az OEP-utalás, év végére meghaladja majd a hiányzó összeg a 700 millió forintot.

Ám Csiba Gábor azt reméli, hogy az új kormány nyitott lesz javaslataikra. Ezt szűrte le abból, hogy a stratégiai kórházak egyesületének a Fidesz elnökéhez ez ügyben írt levele alapján fölvették vele a kapcsolatot, s hamarosan egyeztetnek is a teendőkről.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

szakrendelő Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület Fidesz Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete oep kórház
Kapcsolódó cikkek