Cégvilág

Álcázott támadásokat indítanak a vámosok

A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében az idén is folytatja a kereskedelmi egységek, közterületek, piacok szigorú ellenőrzését a vám- és pénzügyőrség – közölte Sipos Jenő szóvivő.

Próbavásárlásokkal vizsgálják a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, s ellenőrzik a készleten lévő jövedéki termékek származását, eredetét, adózott voltát.

A jogszabályi előírások megsértői szigorú eljárásra számíthatnak: ez akár több százezer forintos jövedéki bírság megfizetését és az üzlethelyiségek nemcsak 12 napos, hanem akár 60 napra történő bezárását is eredményezheti.
 
Az év második hetében összesen 339 ellenőrzést folytattak le, 83 esetben próbavásárlást végeztek a pénzügyőrök. Az összes ellenőrzésből 79 esetben derült fény jövedéki és egyéb jogsértésre. Jellemző volt a jövedéki előírások megsértése, a nyugtaadási kötelezettség, az árueredet igazolásának elmulasztása.
 
A törvénysértések kapcsán összesen 4,7 millió forint bírság kiszabása várható. Tíz esetben üzletük bezárására számíthatnak a renitensek.

üzlet próbavásárlás vám vámos piac
Kapcsolódó cikkek